Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αυξήσεις 3% στα τιμολόγια εισηγείται η ΡΑΕ

Αύξηση της τάξης του 3% αναμένεται να εισηγηθεί η ΡΑΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να σημειωθούν γενικότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

ΔΕΗ: Αυξήσεις 3% στα τιμολόγια εισηγείται η ΡΑΕ
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκριθούν αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς η αναπροσαρμογή δεν έγινε όπως είχε προγραμματίσει η επιχείρηση τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μην επιβαρύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εισηγήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης αυξήσεις της τάξεως του 3%, αντί 4% που ζητούσε η ΔΕΗ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν χρεώσεις αναδρομικά.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ προσανατολιζόταν σε αύξηση 4% των τιμολογίων από την 1η Ιουλίου, όμως το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έδωσε τελικά το ”πράσινο φως”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, είχε τότε κάνει λόγο για αυξήσεις που σε κάθε περίπτωση θα κυμαίνονται στο ύψος του πληθωρισμού, ή και κάτω από αυτό, ενώ δεν είχε προσδιορίσει το χρόνο εφαρμογής τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση θα ληφθεί όποτε κριθεί σκόπιμο.

Εν τω μεταξύ, ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα είναι μήνας γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εντός του μήνα εκτιμάται ότι θα λήξει και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του 35% της ΔΕΠΑ. Επιπλέον, στις 18 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ.

Σε ό,τι αφορά την ανοδική πορεία των υγρών καυσίμων από πλευράς υπουργείου φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός, όμως λαμβάνονται υπόψη και οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v