Επ.Αντ: Ποιες υποθέσεις εξετάζει από Σεπτέμβριο

Με την εξέταση των υποθέσεων Φλωράς, Nestle, FIAT, ΟΛΠ, Σαμιακές Πλόες, IRON TENCO και HELEXPO θα ασχοληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επ.Αντ: Ποιες υποθέσεις εξετάζει από Σεπτέμβριο
Με την εξέταση των υποθέσεων Φλωράς, Nestle, FIAT, ΟΛΠ, Σαμιακές Πλόες, IRON TENCO και HELEXPO θα ασχοληθεί η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εξίσου φορτωμένο είναι το πρόγραμμα της Αρχής και τον Οκτώβριο. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές (οριζόντιες συμπράξεις) στις 9 Οκτωβρίου -η ΓΔΑ προτείνει την επιβολή προστίμου στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και σε δεκατέσσερις ακτοπλοϊκές εταιρίες-, στις 13 Οκτωβρίου η ολομέλεια θα συνεδριάσει για να εξετάσει την εισήγηση της ΓΔΑ αναφορικά με τη συγκέντρωση των εταιριών SeaStar Capital Plc. και AΝΕΚ, ενώ για τις 16 Οκτωβρίου η ολομέλεια θα συνεδριάσει για την υπόθεση της Audatex.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Audatex, στην πολυσέλιδη εισήγησή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπιστώνει πως η συμπεριφορά της Audatex υπήρξε αποτέλεσμα εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ των επίμαχων ασφαλιστικών εταιριών με σκοπό τον καθορισμό πάγιων τιμών αποτίμησης, γεγονός που συνιστά καθορισμό τιμών, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές παραβάσεις.

Για τον λόγο αυτόν προτείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται να παύσουν την παράβαση καθώς και να τους επιβληθεί πρόστιμο σύμφωνα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης.

Παράλληλα με τις συνεδριάσεις της ολομέλειας, συνεχίζονται οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε σειρά κλάδους, όπως είναι οι παιδικές τροφές, οι πάνες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα άλευρα, τα ξυριστικά, ενώ διερευνάται ο κλάδος των δοκιμών υλικών, όπου υπάρχουν αρκετές καταγγελίες, αλλά και ο κλάδος των καλλυντικών, όπου και αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις.

Σε επίπεδο αποφάσεων, στο τελικό στάδιο της σύνταξης και έκδοσής τους βρίσκονται οι υποθέσεις που αφορούν στην BP Shell και στους δικηγόρους - όροι και προϋποθέσεις παράστασης των δικηγόρων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την αγορά των απορρυπαντικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εισήγησή της η ΓΔΑ δεν αποκλείεται να προτείνει την επιβολή προστίμου σε πολυεθνική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς, καθώς διαπιστώθηκε ότι στις συμβάσεις που είχε συνάψει με το λιανεμπόριο απαγορευόταν να προχωρά σε παράλληλες εισαγωγές από άλλες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v