Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακης-Χριστοδουλάκης για στρατηγικό εταίρο στη ΔΕΗ

Η είσοδος στρατηγικού εταίρου στη ΔΕΗ είναι το κύριο θέμα της συνάντησης Χριστοδουλάκη - Τσοχατζόπουλου, αύριο Πέμπτη. Επίσης θα συζητηθεί και ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ και η ημερομηνία υπογραφής της εξαγοράς της ΕΤΒΑ από την Πειραιώς.

Ακης-Χριστοδουλάκης για στρατηγικό εταίρο στη ΔΕΗ
Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων των τομέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το κυρίαρχο όμως θέμα που θα εξετασθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η είσοδος ”στρατηγικού εταίρου” στη ΔΕΗ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρούν προτιμότερη λύση την είσοδο ”στρατηγικού εταίρου”, παρά μία διακινδυνευμένη δεύτερη φάση μετοχοποίησης.

Ηδη, όπως ακούγεται, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού, όπως η ιταλική ENEL, η γαλλική EDF, η αγγλική National Power και η γερμανική RWE, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ. Ακούγεται επίσης ότι το ποσοστό που προτίθεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση στο ”στρατηγικό εταίρο” είναι της τάξεως του 30%, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εκ των προτέρων έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η ”επιλαχούσα” θα είναι η γερμανική RWE.

Aναφορικά με τη διαδικασία εξεύρεσης του ”στρατηγικού εταίρου”, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς μέθοδος με αυτή των ΕΛΠΕ, ενώ για την παραπέρα ενίσχυση της ΔΕΗ, κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί και η εξαγορά του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ από την πρώτη.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη σύγκλιση της διοίκησης της ΔΕΗ, επικυρώθηκε το ενδιαφέρον για την εξαγορά του 25% της ΔΕΠΑ. Επίσης, για την τελευταία, θα συζητηθεί και η διαδικασία εξεύρεσης ”στρατηγικού επενδυτή”.

Στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί και η πορεία του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση του 23% των ΕΛΠΕ σε ”στρατηγικό εταίρο”, όπου υποψήφιοι είναι ο Ομιλος Λάτση σε συνεργασία με τη ρωσική Lukoil και η αυστριακή OMV.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΕΤΒΑ, εκτιμάται ότι θα καθοριστεί η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σχετικά με την απεμπλοκή της πρώτης από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εξετάζεται το ενδεχόμενο της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει από το ελληνικό δημόσιο, ή την προσωρινή μεταβίβασή του στην Τράπεζα Πειραιώς, με ειδική συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v