Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Ανακάλυψαν" τις μικρές επιχειρήσεις

Τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις έχουν "ανακαλύψει" οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν τους πολύ υψηλούς ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεών τους στην ελληνική αγορά.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τράπεζες: Ανακάλυψαν τις μικρές επιχειρήσεις
Τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις έχουν "ανακαλύψει" οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν τους πολύ υψηλούς ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεών τους στην ελληνική αγορά.

Η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών των ακινήτων κατά τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για λήψη στεγαστικού δανείου, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανόδου των χορηγήσεων αυτών να παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης.

Δεν είναι ίσως άσχετο ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες -προκειμένου να "γράψουν" όγκους εργασιών- έφταναν στη χρηματοδότηση ακόμη και του 100% της αξίας του ακινήτου. Υπήρξαν επίσης και αρκετές φορές περιπτώσεις όπου καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μετατράπηκαν σε στεγαστικά προκειμένου οι τράπεζες να εξασφαλιστούν μέσα από την προσημείωση του ακινήτου αλλά και ο δανειολήπτης να μετατρέψει το δάνειό του από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο.

Με τα στεγαστικά, λοιπόν, δάνεια να έχουν επιδείξει ρυθμούς κόπωσης -και τίποτε να μη δείχνει ότι θα αναστραφεί η κατάσταση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο (βλέπε πορεία των νέων οικοδομικών αδειών κ.λπ.)- τα καταναλωτικά μεν δάνεια συνεχίζουν να τρέχουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο στις τράπεζες έχει αρχίσει να επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ποιότητα της ζήτησης.

"Το ποσοστό έγκρισης των δανείων στα καταναλωτικά δάνεια είναι πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις μισές αιτήσεις να απορρίπτονται", δηλώνει στο euro2day.gr παράγοντας του τραπεζικού κλάδου.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, οι τράπεζες  "ανακάλυψαν" και πάλι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τους ρυθμούς ανόδου των δανείων τους.

Σύμφωνα με την Proton Bank, τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 20,9% το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι ποσοστού 14% - 16% τα προηγούμενα χρόνια.
Και τώρα που το growth στα στεγαστικά δάνεια δείχνει "κουρασμένο", τα στελέχη του κλάδου διαπίστωσαν ότι ενώ η πιστωτική επέκταση των ελληνικών νοικοκυριών είναι ανάλογη με αυτή των χωρών της ευρωζώνης, εκεί όπου υστερεί η Ελλάδα είναι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις (47% έναντι 83% του ΑΕΠ).

Έπειτα λοιπόν από κάτι τέτοιες διαπιστώσεις, οι τράπεζες εντόπισαν ως νέα φλέβα χρυσού τις μικρές επιχειρήσεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια τις είχαν ουσιαστικά ξεχάσει…

Κατά 60% αυξήθηκαν τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις το 2006, κατά 55% το 2007 και ανάλογα θετικές είναι και οι φετινές ενδείξεις.

Την πεποίθησή της ότι ο τομέας των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υπερκεράσει σε ρυθμούς ανάπτυξης τις άλλες κατηγορίες δανείων εξέφρασε σε πρόσφατο report της και η Εθνική - Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Eurobank και Πειραιώς

Στο τέλος Ιουνίου το υπόλοιπο των δανείων του ομίλου της Πειραιώς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 16,97 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το τέλος του 2007 και κατά 51% σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι συνολικές χορηγήσεις του ομίλου σημείωσαν σαφώς μικρότερη άνοδο (+42%).

Στη Eurobank οι χορηγήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 κατά 18,2% (+32,7% στον όμιλο), με τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις να σημειώνουν υπερδιπλάσιο περίπου ποσοστό ανόδου (+33,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v