Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες: Σθεναρή άμυνα στη συγκυρία

Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και για το δεύτερο μισό του 2008 - Τι σχεδιάζουν για Ρωσία και γιατί κερδίζουν σημαντικά μερίδια αγοράς από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κυπριακές τράπεζες: Σθεναρή άμυνα στη συγκυρία
Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και για το δεύτερο μισό του 2008 - Τι σχεδιάζουν για τη Ρωσία και γιατί κερδίζουν σημαντικά μερίδια αγοράς από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σθεναρή άμυνα απέναντι στις έμμεσες επιπτώσεις που υπέστησαν από τη διεθνή συγκυρία κρατούν οι κυπριακές τράπεζες, καθώς καταφέρνουν να περιορίσουν τις όποιες απώλειες και ταυτόχρονα:

Πρώτον, να δρομολογήσουν την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στη ρωσική αγορά, όπου διαβλέπουν ισχυρότατες προοπτικές ανάπτυξης.

Και δεύτερον, να διευρύνουν σημαντικά τα μερίδιά τους απέναντι στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, πέρα από την Τράπεζα Κύπρου που πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της Uniastrum Bank, κινητικότητα υπάρχει και από τα δύο άλλα μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα.

Συγκεκριμένα, τόσο η MPB όσο και η τράπεζα Κύπρου έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για εντονότερη δραστηριοποίηση της στη χώρα, ενώ η Ελληνική Τράπεζα προτίθεται να μετατρέψει το εκεί γραφείο αντιπροσωπείας σε τράπεζα με άμεση προτεραιότητα τη λειτουργία καταστημάτων (δεν αποκλείεται και το σενάριο κάποιας εξαγοράς).

Πέραν αυτών, και η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο έχει ερευνήσει τη ρωσική αγορά με στόχο την εξαγορά μιας μικρής τοπικής τράπεζας.

Θα ήταν λάθος, βέβαια, να υποστηρίξει κάποιος ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τη διεθνή συγκυρία. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι μέχρι τώρα έχουν περιορίσει τις όποιες απώλειες σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο δείχνουν να είναι μάλλον καλύτερες, παρά χειρότερες.

Η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου και οι μετέπειτα δηλώσεις της διοίκησής της στο conference call που ακολούθησε συντείνουν προς ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά επίσης μηνύματα για τον κλάδο θα προέλθουν και από την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς από αυτά φαίνεται να προκύπτει η ένδειξη ότι στόχος του φετινού guidance του Συγκροτήματος θα παραμείνει ζωντανός.

Τα φετινά κέρδη της Marfin Popular Bank θα ενισχυθούν -εκτός των άλλων- και από τα έκτακτα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση του 51% των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου στην Κύπρο και στην Ελλάδα στο γαλλικό πολυεθνικό όμιλο της CNP.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες είναι η άνοδος των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων που σήμερα κυμαίνονται μεταξύ του 6% και του 6,5%, ακόμη και για σχετικά χαμηλά ποσά.

Λέγεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και αυξάνουν τόσο πολύ τα επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα!

Απέναντι σε αυτή την άνοδο των επιτοκίων οι κυπριακές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στα δάνεια που χορήγησαν για πρώτη φορά μέσα στο 2008, ενώ στα παλαιότερα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (ΕΚΤ) επιβλήθηκαν πρόσφατα αυξήσεις κατά 0,25%, λόγω της σχετικής κίνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η δυσμενής συγκυρία, όμως, δεν φέρνει μόνο προβλήματα στις κυπριακές εμπορικές τράπεζες, αλλά και κάποια οφέλη, καθώς μοιάζει να πλήττει πολύ περισσότερο τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Τα τελευταία, που κατέχουν μερίδιο αγοράς γύρω στο 30%, βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια σε μια πορεία αναδιάρθρωσης, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή τα ΣΠΙ δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στο international banking και επίσης δεν έχουν επεκταθεί σε άλλες κερδοφόρες εργασίες φαίνεται να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα και έτσι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εμπορικές τράπεζες στην ανοδική κούρσα των επιτοκίων καταθέσεων που προσφέρουν.

Και αυτό γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν 6,5% στους καταθέτες, όταν δανείζουν με τα τρέχοντα επιτόκια, με αποτέλεσμα να βλέπουν τις καταθέσεις τους να μειώνονται δραματικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v