Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουπίδια: Μία βιομηχανία €500 εκατ. το χρόνο!

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και έναν τομέα με οικονομικές ευκαιρίες. Η ανακύκλωση, ο τζίρος, οι παίκτες και οι ευκαιρίες στα... σκουπίδια.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σκουπίδια: Μία βιομηχανία €500 εκατ. το χρόνο!
Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί όχι μόνο επιτακτική ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής, αλλά και έναν τομέα με πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον λόγω των σπουδαίων οικονομικών ευκαιριών που είναι κυριολεκτικά κρυμμένες στα… σκουπίδια.

Η χώρα μας, μετά και την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής, κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σύγχρονων εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Τα εργοστάσια που θα δημιουργηθούν θα βάλουν τέλος στην απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει σήμερα η Ελλάδα με χιλιάδες παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές που αποτελούν πηγή μόλυνσης αλλά και πηγή επερχόμενων προστίμων.

Από το σύνολο των 2.500 χωματερών που λειτουργούν σήμερα στο τέλος του έτους θα έχουν απομείνει σε λειτουργία 490 με στόχο την άμεση απενεργοποίηση και αυτών και την αντικατάστασή τους με σύγχρονους χώρους διαχείρισης – ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Τα στερεά αστικά απόβλητα θα διαχειρίζονται φορείς που θα δημιουργήσουν οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε ως σύνδεσμοι είτε ως ανώνυμες εταιρίες ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα το έργο της διαχείρισης να αναθέτονται με συμβάσεις παραχώρησης ή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι προδιαγραφές με τις οποίες θα προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στο φθινόπωρο.

Το επόμενο, λοιπόν, διάστημα δεν θα είναι μία περίοδος προετοιμασίας όχι μόνον για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τις εταιρίες που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο για πρώτη φορά ή να επεκτείνουν δραστηριότητα που ήδη έχουν.

Το ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται ότι θα είναι μεγάλο καθώς πρόκειται για μία βιομηχανία με συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα και βέβαια αυξανόμενο οικονομικό αντικείμενο.

Καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά να αναπτύξει σύγχρονες υποδομές στο χώρο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως υπολογίζεται έως το 2015 θα απαιτηθούν επενδύσεις 2,25 δισ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές ενώ εκτιμάται, σύμφωνα με μελέτες, ότι το μέγεθος του αναμενόμενου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης αγοράς θα φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ανάλογα με τις λύσεις που θα προωθηθούν θα πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες μηχανικής – βιολογικής – θερμικής επεξεργασίας και ανακύκλωσης, εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής με χρήση υπολειμμάτων, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κ.ά.

Leader η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο όμιλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νωρίς έχει σπεύσει να τοποθετηθεί στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων όπου η θυγατρική του Ηλέκτωρ ΑΕ αναπτύσσει ήδη σημαντική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αγορά της Γερμανίας μέσω της εταιρίας Herhof.

Στην Ελλάδα η Ηλέκτωρ είχε συμμετοχή στην κατασκευή του νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ της Φυλής ενώ εκτός Αττικής αντίστοιχα έργα πραγματοποίησε στη Μαυροράχη και τους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μικρότερες πόλεις.

Επιπλέον η Ηλέκτωρ είναι μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής εγκατεστημένης ισχύος 23,5MW, καθιστά το έργο ένα από τα μεγαλύτερα του είδους παγκοσμίως. Η Ηλέκτωρ, είναι επίσης ιδιοκτήτρια αντίστοιχου έργου, εγκατεστημένης ισχύος 5MW, στο ΧΥΤΑ Ταγαράδων όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης ενώ συμμετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό και στο έργο διαχείρισης του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων.
H γερμανική Herhof είναι η θυγατρική της Ηλέκτωρ και αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στ
Γερμανία που λειτουργεί τρεις μονάδες μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων από τα οποία παράγονται καύσιμα και ανακυκλωμένα προϊόντα.

Τέλος σχετικά έργα η εταιρία έχει αναλάβει σε πολλές πόλεις της Κύπρου.


Η Αθηνά ενισχύει τον Όμιλο J&P Άβαξ

Ο όμιλος J&P Άβαξ με την εξαγορά της Αθηνά ΑΤΕ απέκτησε πρόσβαση στο χώρο των έργων που σχετίζονται με το περιβάλλον, έστω και αν δεν αφορούν διαχείριση απορριμμάτων. Η θυγατρική συμμετέχει στη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμμάτων στην Ψυττάλεια.

Η Αθηνά συμμετέχει στο έργο κατασκευής – λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Βουκουρεστίου ενώ σχετικά έργα σε κατασκευαστικό επίπεδο έχει αναλάβει και η J&P Άβαξ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο όμιλος δεν αποκλείεται να ενισχύσει την παρουσία του στο συγκεκριμένο χώρο με δεδομένες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στην ελληνική αγορά.


Όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ: 'Εμφαση στις ΑΠΕ και παραγωγή ενέργειας από βιομάζα

Ο όμιλος ΓΕΚ – Τέρνα δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την κατασκευή ενέργειας από βιομάζα επενδύοντας ποσά περί τα 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο μονάδες που σχεδιάζονται με ισχύ 10 MW έκαστη. Οι μονάδες αυτές αξιοποιώντας υπολείμματα / υποπροϊόντα γεωργικού, δασικού και κτηνοτροφικού τομέα θα παράγουν ενέργεια.


LAMDA Development: Μέσω θυγατρικής στη διαχείριση

Η LAMDA Development, του ομίλου Λάτση, προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρίας με στόχο αυτή να ενεργοποιηθεί στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Η εμπλοκή της LAMDA Development στον τομέα αυτό είναι συνδεδεμένη με την ενεργό συμμετοχή της στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Tομέα (ΣΔΙΤ). Η εταιρία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια. Στον τομέα στερεών αστικών αποβλήτων σήμερα, παράγονται πάνω από 5 εκ. τόνοι και η ετήσια αύξησή τους ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ.

Η εταιρία σημειώνει ότι ποσότητες αστικών στερεών αποβλήτων που πρέπει να υποστούν επεξεργασία προκειμένου να ικανοποιηθούν σήμερα οι θεσμικοί περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, είναι πάνω από 2 εκ. τόνοι, ενώ το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι 4,5 εκ. τόνοι περίπου ετησίως.


Η ENVIPROSYSTEMS για την Έδραση - Ψαλλίδας

Ο όμιλος Έδραση – Χ. Ψαλλίδας δραστηριοποιείται στον χώρο των έργων περιβάλλοντος μέσω της θυγατρικής της ENVIPROSYSTEMS Α.Τ.Ε. που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε έργα διαχείρισης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, δεματοποίησης, μεταφόρτωσης και υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ έχει αναλάβει την κατασκευή ή και τη λειτουργία μιας σειράς βιολογικών καθαρισμών σε πόλεις της Ελλάδας ενώ στους στόχους της είναι και η παραγωγή βιοαερίου από βιομάζα.


Την παρουσία τους στον χώρο των έργων που αφορούν το περιβάλλον και στη διαχείριση απορριμμάτων σχεδιάζουν και άλλες εταιρίες του κλάδου των κατασκευών όπως η Intrakat αλλά και η Μηχανική. Η εταιρία του Πρ. Εμφιετζόγλου που ήδη δραστηριοποιείται σε έργα που αφορούν την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ωστόσο επιθυμεί να διευρύνει την παρουσία του και σε νέες δραστηριότητες.

Η εταιρία του ομίλου Intrakom έχει ενδιαφέρον για την κατασκευή και διαχείριση μονάδων θερμικής επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Τι γίνεται σήμερα με την ανακύκλωση;

Το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στη χώρα μας φτάνει στο 24% σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το 2007, ενώ ο στόχος είναι έως το 2012 να φτάσει στο 33% που είναι ο μέσος όρος των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στις χώρες της Ε.Ε.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 10 εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που ανακυκλώνουν: συσκευασίες, μπαταρίες, απόβλητα ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, φορητές ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, λιπαντικά έλαια, μπαταρίες αυτοκινήτων και βιομηχανίας, αυτοκίνητα.

Το σημαντικότερο όμως πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιείται στην Ελλάδα είναι αυτό με τους μπλε κάδους στους οποίους καταλήγουν αφού προηγουμένως γίνει η διαλογή στο σπίτι, οικιακά απόβλητα συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο.

Το 2007, από ένα σύνολο αποβλήτων συσκευασίας 1.050.000 τόνων, οδηγήθηκαν προς αξιοποίηση- ανακύκλωση 504.000 τόνοι, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 48 %.

Στο πρόγραμμα των «μπλε κάδων» συμμετέχουν 446 δήμοι δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς δήμους όλης της χώρας, στους οποίους έχουν αναπτυχθεί 52.000 μπλε κάδοι( οι 24.000 εξ’ αυτών στην Αττική), από το σύνολο των 110.000 μπλε κάδων που χρειάζονται για να καλυφθεί όλη η χώρα.

Ενδεικτικό της υστέρησης που υπάρχει είναι ότι μόλις το 1/3 του Δήμου Αθηναίων διαθέτει μπλε κάδους αφού για την κάλυψη του απαιτούνται 6.000 κάδοι και σήμερα έχουν τοποθετηθεί μόλις 2.000 ενώ μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται επίσης σε δήμους με μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού όπως στον Πειραιά και το Περιστέρι

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v