Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται αραβικά κεφάλαια για σοβαρό σκοπό

H δυσεύρετη αυτές τις δύσκολες μέρες ρευστότητα που διαθέτουν τα αραβικά funds, τα έχει αναδείξει σε περιζήτητους «συνοδοιπόρους» για τα πιστωτικά ιδρύματα. Μετά τις MIG και Alpha, στο παιχνίδι Εθνική και Eurobank.

  • του Ιεροκλή Καπογιάννη
Ζητούνται αραβικά κεφάλαια για σοβαρό σκοπό
Η προσέλκυση των αραβικών κεφαλαίων φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα (ιδιαίτερα) είναι ένας από τους βασικούς στόχους του συνόλου σχεδόν των επιτελείων των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Ο λόγος είναι προφανής: σε περιόδους κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, συνιστούν ένα από τα πλέον ασφαλή καταφύγια για όλους τους ομίλους. Άλλωστε, τα αραβικά funds είναι εκείνα που διαθέτουν τη δυσεύρετη αυτές τις δύσκολες μέρες ρευστότητα.

Ως γνωστόν, προσφάτως η Alpha Bank εξασφάλισε την παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιό της του μεγαλύτερου fund του Κατάρ, ενώ είχε προηγηθεί (σε πολύ μεγαλύτερη έκταση) η στρατηγική συμμαχία του Dubai Investment Group με τον όμιλο Marfin. Τη δόξα των δύο φαίνεται, όμως, ότι... εζήλωσαν και οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς, με προεξάρχουσα την Εθνική Τράπεζα.

Οι πληροφορίες του «Μ» αναφέρουν πως στο πλαίσιο αυτό, εδώ και περίπου έναν χρόνο, αρμόδια στελέχη του μάνατζμεντ της ΕΤΕ βρίσκονται σε αναζήτηση αραβικών funds, τα οποία θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μετοχική παρουσία στο κεφάλαιο της τράπεζας.

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν έχουν να επιδείξουν κάποια ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα επιτεύγματα, όμως η αναζήτηση δεν σταματά. Συνεχίζεται, και μάλιστα με απρόσκοπτους ρυθμούς.

Κίνηση με ιστορία

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι την πρώτη φορά που η διοίκηση της Εθνικής διαπίστωσε την επενδυτική φλέβα χρυσού, η οποία κρύβεται πέριξ του Περσικού Κόλπου, ήταν αρκετά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια μίας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε πραγματοποιηθεί στη ΝΑ. Ασία.

Τότε, για πρώτη φορά Έλληνας τραπεζίτης, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Τάκης Αράπογλου, είχε μιλήσει για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στα επόμενα χρόνια από την προσέλκυση των αραβικών κεφαλαίων.

Παράλληλα, τότε είχε μιλήσει και για ευκαιρίες από ασιατικά κεφάλαια, αλλά τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση η Εθνική δεν έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να πραγματοποιήσει σημαντικά επιτεύγματα από πλευράς προσέλκυσης.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια σταματάει. Αντιθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν τελευταία, από το μέτωπο της Alpha Bank, αυτή θα ενταθεί και θα οδεύσει προς κορύφωση κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κρίσιμο διάστημα

Το ίδιο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι θα συμβεί και στην περίπτωση της EFG Eurobank, η οποία (όπως και οι υπόλοιποι άλλωστε) αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της Alpha Bank. Όμως, και η τελευταία δεν φαίνεται ότι θα αρκεστεί στο 4% που εξαγόρασε το fund του Κατάρ.

Αντιθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί η διεύρυνση της αραβικής παρουσίας στο μετοχικό τους κεφάλαιο, προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να «υπηρετηθούν» καλύτερα και οι άλλοι, παράλληλοι, στόχοι που έχουν τεθεί (π.χ. η από κοινού επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου κ.λπ.).

Μένει βεβαίως να αποδειχτεί πως όλα τα παραπάνω είναι επιτεύξιμα και στην πράξη, καθώς οι στόχοι όλων που έχουν τεθεί παλαιότερα αλλά και τώρα είναι ούτως ή άλλως πολύ φιλόδοξοι.
Εντυπωσιακές κινήσεις, πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείονται από κανέναν, ακόμη και κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, το οποίο θεωρείται και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο από κάθε άποψη. Λεπτομέρειες αναμένονται σύντομα... 

ΖΗΤΗΜΑ «ΧΗΜΕΙΑΣ»

Ενα από τα πλέον «αξιόπιστα» funds, από κάθε άποψη, τόσο ευρωστίας όσο και παρέμβασης, θεωρείται και είναι το Paramount Services, το οποίο απέκτησε παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κατάρ, το εν λόγω fund θεωρείται το μεγαλύτερο και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το δεύτερο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής του βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον ίδιο τον σεΐχη του εμιράτου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Η απόκτηση του 4% της Alpha Bank από το συγκεκριμένο fund θεωρείται και είναι «δοκιμαστική». Αν η πρώτη επαφή πετύχει και υπάρξει «χημεία» μεταξύ των δύο πλευρών, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι ευκαιρίες που διανοίγονται θα είναι πολλές και σημαντικές. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν από την πλευρά της ίδιας της ελληνικής τράπεζας. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 539 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (18-22 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v