Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν προβλέπονται διακοπές ρεύματος σήμερα

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας 1.150 MW, καθώς βγήκε εκτός και η μονάδα ΙV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ λόγω βλάβης, δεν προβλέπεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ούτε και σήμερα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δεν προβλέπονται διακοπές ρεύματος σήμερα
Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας 1.150 MW, καθώς βγήκε εκτός και η μονάδα ΙV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ λόγω βλάβης, δεν προβλέπεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ούτε και σήμερα, μέρα η οποία θεωρείται η πιο κρίσιμη του τριημέρου που ξεκίνησε από χθες με συνθήκες καύσωνα.

Από τη ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι καταγράφεται έως τώρα απρόβλεπτα υποτονική ζήτηση σε σχέση με την αιχμή χθες, κατά 250 MW λιγότερα. Οπότε, η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης χαρακτηρίζεται καλύτερη συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα διακοπές ρεύματος. Η αιχμή που αναμένεται εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 10.300 MW, έναντι 9.870 MW χθες.

Εκτός συστήματος παραμένει η μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που είναι προς αναβάθμιση και εκτιμάται ότι πιθανόν στο επόμενο διήμερο να λειτουργήσει κανονικά, ενώ βλάβη σε βαλβίδες εντοπίστηκε στη μονάδα IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία όμως, όπως γνωστοποιήθηκε από τη ΔΕΗ, θα επαναλειτουργήσει έως το βράδυ.

Πρόβλημα όμως εξακολουθεί και υφίσταται και στο καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές ρεύματος από τη γειτονική χώρα να είναι μειωμένες και σήμερα.

Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει ζητήσει από τους καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης να περιορίσουν φορτίο έως και την Πέμπτη. Χθες ο περιορισμός του φορτίου από αυτήν την κατηγορία καταναλωτών κατά εκτίμηση ήταν 100 MW.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος ή και black out, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει προχωρήσει σε αποκοπές φορτίων 200 - 250 MW από αρδευτικά, ενώ προσανατολίζεται να ζητήσει, ανάλογα με την κατάσταση, και μείωση φορτίων των ορυχείων.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της υψηλής ζήτησης λόγω καύσωνα έχει και η μονάδα της Endesa Hellas, που διοχετεύει από χθες στο σύστημα 250 MW, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρμόδιων αρχών να τροποποιήσει το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της.

Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΜΗΕ και ενημερώθηκε για τα δεδομένα της κατάστασης. Σε δηλώσεις του ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. "Έγινε προγραμματισμός ώστε να υπάρξει περιθώριο, δηλαδή ένα μαξιλάρι ασφαλείας πάνω από 5% σε σχέση με τη ζήτηση", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v