Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: "Καμπάνες" 2,25 εκ. € σε εναλλακτικούς-ΟΤΕ

Διοικητικά πρόστιμα αλλά και χρηματικές ποινές που σχετίζονται με καταγγελίες καταναλωτών, συνολικού ύψους 2,25 εκατ. ευρώ, επέβαλε στη σημερινή της συνεδρίαση η ολομέλεια της ΕΕΤΤ.

ΕΕΤΤ: Καμπάνες 2,25 εκ. € σε εναλλακτικούς-ΟΤΕ
Διοικητικά πρόστιμα αλλά και χρηματικές ποινές που σχετίζονται με καταγγελίες καταναλωτών, συνολικού ύψους 2,25 εκατ. ευρώ, επέβαλε στη σημερινή της συνεδρίαση η ολομέλεια της ΕΕΤΤ.

Η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του ελεγκτικού της ρόλου, αυτεπάγγελτα ή και κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών, προέβη στη διενέργεια ακροάσεων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για ζητήματα που αφορούσαν την παραβίαση της νομοθεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με την προστασία των καταναλωτών, κατά το διάστημα 1/11/2007 έως 1/3/2008.

Ως αποτέλεσμα των ακροάσεων, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση την επιβολή διοικητικών προστίμων ως εξής:

1) Στις εταιρείες Τeledome, Tellas και Vivodi επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντιστοίχως, για περιπτώσεις αυθαίρετης ενεργοποίησης προεπιλογής φορέα και αυθαίρετης ακύρωσης αιτήσεων κατάργησης προεπιλογής.

Για τα προαναφερθέντα πρόστιμα, η Ολομέλεια εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ να αποστείλει τις σχετικές Αποφάσεις στην Εισαγγελία.

2) Για τη μη παροχή στοιχείων ή/και την κατά πολύ εκπρόθεσμη παροχή στοιχείων αναφορικά με καταγγελίες καταναλωτών, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμα στις ακόλουθες εταιρείες:

- Στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε , ύψους 180.000 ευρώ

- Στην εταιρεία Vodafone, ύψους 160.000 ευρώ

- Στην εταιρεία On Telecoms, ύψους 150.000 ευρώ

- Στην εταιρεία Vivodi, ύψους 200.000 ευρώ

- Στην εταιρεία Teledome, ύψους 230.000 ευρώ

- Στην εταιρεία Forthnet, ύψους 290.000 ευρώ

-Στην εταιρεία Hellas on Line ύψους 150.000 ευρώ

- Στην εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ ύψους 190.000 ευρώ

Για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου κάθε εταιρείας ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η έλλειψη ανταπόκρισης στις διαβιβαστικές επιστολές της ΕΕΤΤ αναφορικά με καταγγελίες καταναλωτών, ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών και ο συνολικός χρόνος καθυστέρησης υποβολής στοιχείων στην ΕΕΤΤ.

Σχετικά με τις ανωτέρω αποφάσεις, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης δήλωσε: «Η ΕΕΤΤ θα συνεχίζει να καταπολεμά τυχόν αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες ταλαιπωρώντας τον καταναλωτή, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο έλεγχος της αγοράς θα εντατικοποιηθεί, μέσω συνεχών ακροάσεων και αυτεπάγγελτων ελέγχων και επιβολής κυρώσεων, προκειμένου να απολαμβάνει ο καταναλωτής σωστή εξυπηρέτηση και να μην αισθάνεται ότι τον κοροϊδεύουν ή τον εξαπατούν».

Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με την εισαγωγή άλλων τεχνολογιών εκτός του GSM στις ζώνες 900MHz και 1800MHz

Δημόσια Διαβούλευση διεξάγει η ΕΕΤΤ από τις 7 Ιουλίου 2008 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2008 με αντικείμενο την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων Δικαιωμάτων Xρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 900MHz και 1800MHz, ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη δικτύων διαφορετικών τεχνολογιών, όπως είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς (3G).

Πιο συγκεκριμένα, η διαβούλευση αυτή αποσκοπεί στην καταγραφή και αξιοποίηση των απόψεων και των σχολίων των ενδιαφερόμενων φορέων αναφορικά με θέματα που άπτονται της άρσης των τεχνολογικών περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στη παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις ζώνες των 900MHz και 1800MHz. Η αποσύνδεση των εν λόγω ζωνών από συγκεκριμένη τεχνολογία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνολογική ουδετερότητα (technological neutrality) στη χρήση του φάσματος.

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς παρέχουν προηγμένες διαλειτουργικές υπηρεσίες μετάδοσης φωνής, δεδομένων και πολυμέσων, χρησιμοποιώντας ευρυζωνικά κανάλια. Τα νέα πανευρωπαϊκά συστήματα κινητών επικοινωνιών, προσφέρουν δυνατότητες πέραν των δυνατοτήτων των συστημάτων 2ης γενιάς (GSM). Ενδεικτικά πλεονεκτήματα των συστημάτων 3ης γενιάς σε σχέση με τα συστήματα 2ης γενιάς είναι οι αυξημένες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, η μειωμένη υστέρηση στην απόκριση του δικτύου δεδομένων καθώς και η αυξημένη χωρητικότητα του δικτύου. Επιπλέον, τα συστήματα 3ης γενιάς αξιοποιούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο το σπάνιο πόρο του ραδιοφάσματος σε σχέση με αυτά της 2ης γενιάς.

Έγκριση από την ΕΕΤΤ και Κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Σχεδίου Μέτρων για την Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα

To νέο Σχέδιο Μέτρων αναφορικά με την Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα (αγορά 7) ενέκρινε σήμερα η ΕΕΤΤ. Το Σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα, κατά το διάστημα 4/7/2008 - 4/8/2008, η ΕΕΤΤ θα διεξάγει εθνική Δημόσια Διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Μέτρων, ως πάροχοι με Σημαντική Ισχύ στις σχετικές Αγορές, ορίζονται οι εταιρείες COSMOTE, VODAFONE και WIND. Οι προτεινόμενες από την ΕΕΤΤ ρυθμιστικές υποχρεώσεις για τους ανωτέρω παρόχους κινητής τηλεφωνίας είναι η τιμολόγηση με βάση το κόστος, η παροχή Διασύνδεσης και πρόσβασης και η αποφυγή συμπεριφορών διακριτικής μεταχείρισης.

Επιπλέον, στο Σχέδιο Μέτρων προτείνονται σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού σε κινητά δίκτυα μέχρι και 52% για τα επόμενα 2 ½ χρόνια. Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται οι προτεινόμενες μειώσεις των τελών τερματισμού ανά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με τελική τιμή-στόχο για όλες τις εταιρείες τα 4,95 ευρωλεπτά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Διευκρινίζεται ότι το τέλος τερματισμού σε κινητά δίκτυα είναι η χονδρική τιμή που πληρώνει ένας πάροχος κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας σε έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας για τον τερματισμό κλήσεων στους συνδρομητές του δεύτερου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κοινοποίηση του Σχεδίου Μέτρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε γίνει τον Απρίλιο του 2006. Η ΕΕΤΤ προέβη σε νέα ανάλυση της αγοράς Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα (αγορά 7), λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Νικήτα Αλεξανδρίδη «Η εφαρμογή των ανωτέρω αναφερόμενων μέτρων, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση των τελών τερματισμού προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, στην επίτευξη της άμεσης συμμετρίας των τιμών μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και στη σύγκλιση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ε.Ε των 15). Περαιτέρω, εκτιμάται ότι θα επιφέρει τη μείωση των τιμών κλήσεων προς κινητά, προς όφελος του καταναλωτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v