Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Προβόπουλος: Περίοδος σοβαρών προκλήσεων

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΤτΕ και ο ίδιος ως διοικητής της αναφέρεται ο νέος διοικητής κ. Γ. Προβόπουλος, στην πρώτη εγκύκλιό του που απηύθυνε προς το προσωπικό της τράπεζας.

Γ. Προβόπουλος: Περίοδος σοβαρών προκλήσεων
Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ίδιος ως διοικητής της αναφέρεται ο νέος διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος, στην πρώτη εγκύκλιό του που απηύθυνε προς το προσωπικό της τράπεζας.

Όπως αναφέρει ο κ. Προβόπουλος, αναλαμβάνει μια θέση μεγάλης ευθύνης, σε μια περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από σοβαρές αβεβαιότητες και προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν αφενός από τη δυσχερή φάση που διανύουν η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία και αφετέρου από τη διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Προβόπουλου έχει ως εξής:

"Αποτελεί για εμένα ύψιστη τιμή η ανάληψη των καθηκόντων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και ειλικρινή πρόσκληση για συνεργασία. Με πολλούς από εσάς έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν και γνωρίζω καλά το αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης που σας χαρακτηρίζει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει πράγματι κορυφαία θεσμική θέση στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλαμβάνω επομένως μία θέση μεγάλης ευθύνης, σε περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από σοβαρές αβεβαιότητες και προκλήσεις. Προκλήσεις που πηγάζουν αφενός από τη δυσχερή φάση που διανύουν η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία και αφετέρου από την, σε εξέλιξη ακόμη, διεθνή χρηματοοικονομική αναταραχή.

Οι προκλήσεις ιδιαίτερα για την Τράπεζα της Ελλάδος απορρέουν από τις παράλληλες ιδιότητές της ως μέλους του ευρωσυστήματος, ως εποπτικής αρχής του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και ως διαχειρίστριας των συστημάτων πληρωμών.

Ενώπιον αυτών των προκλήσεων, η Πολιτεία και η κοινωνία δικαίως προσδοκούν από το ίδρυμά μας να επιτελεί το έργο του με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα. Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να λειτουργήσει με αυστηρή προσήλωση στην αποστολή και στις θεσμικές υποχρεώσεις της, στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της, στην παροχή συμβουλών προς την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και στη διαφανή λογοδοσία της απέναντι στην κοινωνία και στους εκλεγμένους εκπροσώπους της.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πιστεύω στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών που θα καταστήσουν την τράπεζα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό, ικανό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, στις ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις του περιβάλλοντος και στην καθολική απαίτηση για διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών.

Χάρη στις δικές σας προσπάθειες αλλά και στο κύρος των διοικήσεων που προηγήθηκαν, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δημιουργήσει μακρά παράδοση υπεύθυνης συμπεριφοράς και συνέπειας. Πρόκειται για ένα πολύτιμο κεφάλαιο -παρακαταθήκη αξιοπιστίας και φερεγγυότητας -που θα πρέπει όλοι μας, προσωπικό και διοίκηση, εργαζόμενοι με ζήλο και υπευθυνότητα, όχι απλώς να διαφυλάξουμε αλλά κυρίως να επαυξήσουμε.

Είμαι αισιόδοξος ότι μαζί θα πετύχουμε στα επόμενα χρόνια να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά το θεσμικό κύρος και την εμβέλεια της Τράπεζας της Ελλάδος στην κοινωνία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v