Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή μεταβολή στο ισοζύγιο συναλλαγών τον Μάιο

Στα 738 εκατ. ευρώ διατηρήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο, σημειώνοντας μικρή μεταβολή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους. Διεύρυνση του ελλείμματος στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου.

Μικρή μεταβολή στο ισοζύγιο συναλλαγών τον Μάιο
Αμετάβλητο παρέμεινε σχεδόν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγουμένου έτους, διαμορφούμενο στα 738 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών αντιστάθμισε τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς και την περιορισμένη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και τη μικρή άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 605 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 5.069 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων.

Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Εξάλλου, όσον αφορά στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον Μάιο στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 333 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με τη μείωση (κατά 272 εκατ. ευρώ.) της συμμετοχής της Telenor στο μετοχικό κεφάλαιο της CosmOTE.

Σημειώνεται ότι η εκροή αυτή αντισταθμίστηκε με αντίστοιχη αύξηση των υποχρεώσεων (δηλαδή με εισροή) στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, καθώς οι μετοχές που κατείχε η Telenor αγοράστηκαν από μη κατοίκους, οι οποίοι –σε ατομική βάση- έχουν μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της CosmOTE (και για τοn λόγο αυτό η σχετική αγορά δεν καταγράφεται ως άμεση επένδυση).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε συνολικά καθαρή εισροή ύψους 3.458 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, όσον αφορά στις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 2.133 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές), καθώς και τη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους και την αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v