Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΘΟ: Το νέο τοπίο των ιδιωτικοποιήσεων

Nέες μετοχοποιήσεις εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοινώνοντας την εισαγωγή στο Χ.Α. ποσοστού 25% των ΕΛΤΑ, της ΕΤΑ και της εταιρίας επενδύσεων ακινήτου περιουσίας - ΚΕΔ.

ΥΠΕΘΟ: Το νέο τοπίο των ιδιωτικοποιήσεων
Νέες μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Ν. Χριστοδουλάκης, για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ, η οποία απέφερε στο δημόσιο έσοδα 736 εκατ. ευρώ και ανέβασε το συνολικό ποσό των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στα 1.847 εκατ. ευρώ, ο υπουργός ανακοίνωσε την εισαγωγή στο Χ.Α. ποσοστού 25% των ΕΛΤΑ, της ΕΤΑ και της εταιρίας επενδύσεων ακινήτου περιουσίας - ΚΕΔ.

Επίσης, στο άμεσο μέλλον αναμένεται η πώληση του 35% της ΔΕΠΑ σε ξένο στρατηγικό επενδυτή και το 30% στην ΔΕΗ, οπότε το Δημόσιο δεν θα κατέχει άμεσα καμία μετοχή της εταιρίας.

Δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ έχουν υποβάλει η γερμανική εταιρία Rurgas, η ισπανική Naturgas και η ρωσική Gasprom.

Αύριο, οι επτά τράπεζες, που συμφώνησαν να αγοράσουν το 33,4% της ΕΧΑΕ, θα καταβάλλουν το τίμημα των 89 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Οσον αφορά στον διαγωνισμό για το Ξυστό, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει προσφορά της Ιntralot που αξιοποιείται και εφόσον γίνει αποδεκτή θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός είπε ότι οι ανακοινώσεις για ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων επιχειρήσεων θα γίνονται όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ θα ανακοινωθούν εάν και όταν υπάρξουν, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απέφυγε να κάνει δηλώσεις επειδή εμπλέκονται τράπεζες.

Ο υπουργός είπε ότι θεωρεί βέβαιο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη συγκέντρωση εσόδων 3 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι τα ποσά θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οσον αφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει το 2004, ο υπουργός είπε ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις θα κυμαίνονται από 3,5% έως 6% και ο εισαγωγικός μισθός θα είναι τα 590 ευρώ.

Σχετικά με το θέμα της TVX, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή.

Ακης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v