Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαργκάνας: Τα μονοπώλια ωθούν τον πληθωρισμό

Για επιχειρήσεις που κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά έκανε λόγο ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές, σε συνδυασμό με το ράλι του πετρελαίου, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Γκαργκάνας: Τα μονοπώλια ωθούν τον πληθωρισμό
Για επιχειρήσεις που κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά έκανε λόγο το μεσημέρι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Νίκος Γκαργκάνας, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές, σε συνδυασμό με τα κλειστά επαγγέλματα, τις υψηλές μισθολογικές αυξήσεις και φυσικά το ράλι του πετρελαίου, τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα κυμανθεί πάνω από το 4% το τρέχον έτος, ενώ έσπευσε να ταχθεί υπέρ της διατήρησης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, την προδιαγεγραμμένη αύξηση των ευρωεπιτοκίων τον Ιούλιο.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του με τα βασικότερα σημεία των ομιλιών που έχει κάνει από το 2002 μέχρι σήμερα, ο κ. Γκαργκάνας αναφέρθηκε στα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι πέρυσι τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του εμπορίου και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 43,7% και κατά 11% αντίστοιχα.

Επίσης, χαρακτήρισε μεν χρήσιμα τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν καταπολεμούν τα αίτια του φαινομένου και ζήτησε από την κυβέρνηση να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πτώση της παραγωγικότητας.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανακοίνωσε ακόμα ότι τα κέρδη του ιδρύματος το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 64% και έφτασαν τα 122 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί και αυτό φαίνεται από τη συνεχή μείωση του spread.

Έσπευσε πάντως να ζητήσει από τα στελέχη των τραπεζών να έχουν καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους συναλλασσόμενους και, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μην εκμεταλλεύονται τη στιγμιαία δανειακή ανάγκη των πολιτών και των επιχειρήσεων και να μη χρεώνουν υπερβολικές προμήθειες και αδικαιολόγητα έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v