Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες στη Ρωσία κοιτούν ΕΤΕ, Πειραιώς

Με δύο ρωσικές τράπεζες «φλερτάρουν» Εθνική και Πειραιώς, με την εξαγορά τους να βρίσκεται προ των πυλών. Το ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών Π. Δούκα στη Μόσχα.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Τράπεζες στη Ρωσία κοιτούν ΕΤΕ, Πειραιώς
Με δύο ρωσικές τράπεζες «φλερτάρουν» Εθνική και Πειραιώς, με την εξαγορά τους να βρίσκεται προ των πυλών.

Το ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη πολυμελή επιχειρηματική αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Δούκα στη Μόσχα, όπου έκλεισαν παράλληλα συμφωνίες ύψους 50 εκατ. ευρώ, παραγγελίες για 20.000 γούνες από τους Ρώσους και τέθηκαν οι βάσεις για τη σύσταση private equity fund μεταξύ των δύο χωρών.

Στο υπό σύσταση fund θα μετέχουν με ποσοστό από 10% το ελληνικό και το ρωσικό δημόσιο και με 80% ιδιωτικά κεφάλαια από τις δύο χώρες.

Στο πλαίσιο της αποστολής συμφωνήθηκε επίσης η κοινή «εξόρμηση» Ελλάδας και Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο, καθώς το 2009 θα αποτελέσει «έτος Αφρικής» όπως σχεδιάζει η ελληνική οικονομική διπλωματία.

Μετά την υπογραφή για τον αγωγό South Stream αλλά και τη διαπραγμάτευση αγοράς εξοπλισμών από τη Ρωσία, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω επιχειρηματική συνεργασία είναι μεγάλες. 

Σημαντικές θεωρούνται και οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τις ελληνικές τράπεζες ως προς τη δραστηριοποίησή τους στην αχανή αγορά της Ρωσίας, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπό δυνητική εξαγορά τράπεζες ανέρχονται στις 250.

Στην επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα μετείχαν περισσότεροι από 230 Έλληνες επιχειρηματίες, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών - σκηνοθέτες και συνθέτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δούκα: «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας και στα θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στα θέματα κοινών αγροτικών επενδύσεων, στον τομέα του τουρισμού, στις επενδύσεις από τράπεζες από την Ελλάδα στη Ρωσία και από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Η συνεργασία μας στον χώρο της ενέργειας είναι εντυπωσιακή και με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία μας στα θέματα που αφορούν στο Σάουθ Στριμ. Θέλουμε επίσης να πυκνώσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και τη σύνδεση ρωσικών λιμανιών με ελληνικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v