Σύσκεψη Aνωμερίτη για μετοχοποιήσεις λιμανιών

Η αναβάθμιση και η ανάπτυξη των λιμανιών αλλά και η πορεία της μετοχοποίησης τους ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης, της συνάντησης του κ. Ανωμερίτη με τις διοικήσεις των οργανισμών λιμένων του ΟΛΠ, ΟΛΘ και 10 ακόμα λιμανιών εθνικής σημασίας.

Σύσκεψη Aνωμερίτη για μετοχοποιήσεις λιμανιών
Η αναβάθμιση και η ανάπτυξη των λιμανιών αλλά και η πορεία της μετοχοποίησης τους ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργου Ανωμερίτη με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των 10 άλλων λιμανιών εθνικής σημασίας (Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Πάτρα - Ηράκλειο - Λαύριο- Ραφήνα - Ελευσίνα- Βόλος - Καβάλα- Αλεξανδρούπολη) που λειτουργούν ήδη ως ανώνυμες εταιρίες.



Οπως τόνισε ο Υπουργός: ”ήταν μια πραγματική ευκαιρία για τις διοικήσεις των 10 λιμανιών που βρίσκονται στη φάση της οργάνωσης της λειτουργίας τους ως ανώνυμες εταιρίες να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, ώστε μέσα από σωστό προγραμματισμό να υπάρξει ανάπτυξη των λιμενικών λειτουργιών και να οικοδομηθεί το αύριο στη λιμενική υποδομή”.

Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα από τις διοικήσεις και των 12 λιμανιών, η υλοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία με έδρα τη Θεσσαλονίκη της ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ , η οποία θα λειτουργήσει ως δίκτυο συνεργασίας και συνεννόησης των διοικητικών φορέων διαχείρισης και οικονομικής εκμετάλλευσης των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας.

Οπως τόνισε ο Υπουργός ”στόχος είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των λιμενικών δραστηριοτήτων και την παροχή λιμενικών υπηρεσιών ποιότητας”.

Στη σύσκεψη επίσης παρουσιάστηκε προς τις διοικήσεις των υπολοίπων λιμανιών, η νέα επιχειρηματική δράση προστιθέμενης αξίας του ΟΛΘ ΑΕ για την ίδρυση και λειτουργία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization).Mέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα αναβαθμιστεί το επαγγελματικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στις λιμενικές δραστηριότητες ιδιαίτερα των λιμένων που ήδη λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες.

Παρουσιάστηκαν επίσης, τα αποτελέσματα μελέτης με θέμα ”ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ” που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε 22 λιμάνια της νησιωτικής χώρας και περιλαμβάνει προτάσεις λύσεων πολλές από τις οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά στον επιβατικό σταθμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Τέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός στους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ” Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2003 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν σημαντικούς χρονικούς ορίζοντες για την ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να του δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο που μπορεί να το καταστήσει πρωταγωνιστή στις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, ενώ παράλληλα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης με την παραχώρηση ορισμένων χώρων στους πολίτες της Θεσσαλονίκης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v