Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: Επικροτεί δηλώσεις Βγενόπουλου για ΟΤΕ

Συγχαρηρτήρια στον Ανδρέα Βγενόπουλο για την κατάθεσή του στη Βουλή στο θέμα του ΟΤΕ δίνει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, καλώντας τον υπουργό Οικονομίας να σκεφτεί υποβολή δημόσιας πρότασης στα 26 ευρώ για τον ΟΤΕ.

ΣΕΔ: Επικροτεί δηλώσεις Βγενόπουλου για ΟΤΕ
Συγχαρηρτήρια στον Ανδρέα Βγενόπουλο για την κατάθεσή του στη Βουλή στο θέμα του ΟΤΕ δίνει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, καλώντας τον υπουργό Οικονομίας και τη Deutsche Telekom να σκεφτουν δημόσια πρόταση στα 26 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Ανδρέα Βγενόπουλο που παραδέχθηκε στη Βουλή τα όσα υποστήριξε ο ΣΕΔ με την Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπ.Οικ. στις 8-5-2008.

Ο ΣΕΔ καλεί για άλλη μια φορά τον Υπουργό Οικονομικών και την Deutsche Telekom, να σκεφθούν σοβαρά την υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ στα 26 Ευρώ ανά μετοχή.

Είναι πλέον σαφές ότι σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των 115.000 μετόχων του ΟΤΕ και ο ΣΕΔ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια ενώπιον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων".

Σημειώνεται ότι σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, ο ΣΕΔ τόνιζε τα εξής: "Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου θεωρεί ότι στα πλαίσια της ηθικά επιβαλλόμενης ίσης μεταχείρισης των μετόχων θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης εκ μέρους της Deutsche Telecom, έτσι ώστε τα οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου και της Marfin Investment Group να επεκταθούν και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, αφού για άλλη μια φορά το γράμμα του νόμου δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών.

Το τελευταίο διάστημα πλειάδα δημοσιευμάτων έγκριτων σχολιαστών στον έντυπο και ηλεκτρονικό οικονομικό τύπο, έχουν ασχοληθεί με την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εκ μέρους της Deutsche Telecom μετά την απόκτηση σημαντικού τμήματος των μετοχών του ΟΤΕ.

Είναι γνωστό ότι το γράμμα του νόμου εξαιρεί τις αποκρατικοποιήσεις από την υποχρέωση δημόσιας πρότασης, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών δεν ανήκει εδώ και καιρό στο Δημόσιο, σαφώς κατατάσσει τον ΟΤΕ στις Ιδιωτικές εταιρείες.

Μάλιστα οι μη κρατικά ελεγχόμενες μετοχές είναι συντριπτικά περισσότερες, περίπου το 72% του συνόλου. Tο Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει ένα μικρό ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, και το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέλθει από την Marfin Investment Group, η οποία είναι επενδυτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκρατικοποίηση το γεγονός ότι παραχωρείται ένα μειοψηφικό πακέτο και το management τη στιγμή που η πλειοψηφία των μεταβιβαζόμενων μετοχών προέρχεται από ιδιωτική εταιρεία.

Εύλογα προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία αμιγούς αποκρατικοποίησης από αυτές που εξαιρεί το άρθρο 8 του ν. 3461/2006.

Δεύτερον, το Ελληνικό Δημόσιο και η Deutsche Telecom έρχονται σε συμφωνίαμ που διευκρινίζει τους όρους και τον τρόπο «συνδιοίκησης» και πιθανότατα θα προβλέπει επιπρόσθετες πωλήσεις μετοχών προς την Deutsche Telecom. Σε αυτή την περίπτωση είναι εύλογο να θεωρηθεί ότι Ελληνικό Δημόσιο και Deutsche Telecom δρουν συντονισμένα και σε συνεννόηση, όπως περιγράφει το άρθρο 7 του ν. 3461/2006.

Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Deutsche Telecom και ο ΟΤΕ είναι εταιρείες εισηγμένες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές, αν η ερμηνεία του νόμου περί υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης δεν είναι ξεκάθαρη και συνολικά αποδεκτή.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την ευρύτατη διασπορά των μετοχών του ΟΤΕ μεταξύ των Ελλήνων επενδυτών, ανακύπτει θέμα προνομιακής μεταχείρισης ενός μεγάλου μετόχου.

Αυτή η προνομιακή μεταχείριση ωστόσο επιτυγχάνεται αποκλειστικά και μόνο με την σύμπραξη και συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο όμως οφείλει να είναι θεματοφύλακας της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας των πολιτών του".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v