Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έγκριση προγραμμάτων του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ

Η ΕΕΤΤ ενέκρινε τα οικονομικά προγράμματα φωνητικής τηλεφωνίας της ΟΤΕ, όπως αυτά υποβλήθηκαν στις 19 Μαΐου 2008.

Έγκριση προγραμμάτων του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ
Στην έκδοση απόφασης προέβη η ολομέλεια της ΕΕΤΤ, στις 26 Μαΐου 2008, αναφορικά με τις "Μεθοδολογίες - Αρχές Κοστολόγησης και Λογιστικού Διαχωρισμού για την υλοποίηση των επιβληθεισών στην ΟΤΕ ρυθμιστικών υποχρεώσεων ελέγχου τιμών και κοστολόγησης στις επιμέρους ορισθείσες αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών".

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ανάλυσης του επιπέδου του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η ΟΤΕ έχει χαρακτηριστεί οργανισμός με σημαντική ισχύ σε 13 επιμέρους αγορές (5 αγορές λιανικής και 8 αγορές χονδρικής).

Με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕΤΤ εξειδικεύονται και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των επιβληθεισών στην ΟΤΕ υποχρεώσεων κοστολόγησης και λογιστικού διαχωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων υποβολής στοιχείων και ελέγχου αυτών.

Ειδικότερα, η απόφαση προσδιορίζει:

• Τις γενικές αρχές κοστολόγησης και λογιστικού διαχωρισμού.
• Τον τρόπο υλοποίησης των επιβληθεισών ρυθμιστικών υποχρεώσεων ελέγχου τιμών - κοστολόγησης και λογιστικού διαχωρισμού.
• Τις λεπτομέρειες εφαρμογής των υποχρεώσεων δημοσιότητας - δημοσιοποίησης ορισμένων λογιστικών - κοστολογικών καταστάσεων σχετικών με τις υπό ρύθμιση υπηρεσίες της ΟΤΕ (με την επιφύλαξη του επιχειρηματικού απορρήτου).
• Διαδικαστικά ζητήματα του ετήσιου κοστολογικού ελέγχου συμμόρφωσης.

Στόχος είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης της ΟΤΕ  με τις ρυθμιστικές της υποχρεώσεις και η αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα κόστη στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες της ΟΤΕ.

Η απόφαση βασίστηκε στο σχέδιο μέτρων με αντικείμενο τις Μεθοδολογίες - Αρχές Κοστολόγησης και Λογιστικού Διαχωρισμού για την υλοποίηση των επιβληθεισών στην ΟΤΕ ρυθμιστικών υποχρεώσεων ελέγχου τιμών και κοστολόγησης στις επιμέρους ορισθείσες αγορές, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο από τις 21/1/2008 έως και τις 21/2/2008.

Τα σχόλια των συμμετεχόντων στη διαβούλευση μαζί με τις απαντήσεις τις ΕΕΤΤ στα κυριότερα από αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ.

Επιπλέον, η ολομέλεια της ΕΕΤΤ, στη χθεσινή της συνεδρίαση και κατόπιν διενέργειας ελέγχου για τη διαπίστωση πρακτικών «Ληστρικής Τιμολόγησης» και «Συμπίεσης Περιθωρίου», ενέκρινε τα οικονομικά προγράμματα φωνητικής τηλεφωνίας της ΟΤΕ, όπως αυτά υποβλήθηκαν στις 19 Μαΐου 2008.

Σε συνέχεια της απόφασης της ΕΕΤΤ (αρ. απόφασης 454/022/01-10-2007), με την οποία εγκρίθηκαν τα οικονομικά προγράμματα που είχε υποβάλει η ΟΤΕ υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, η ΟΤΕ επανήλθε υποβάλλοντας στην ΕΕΤΤ τα οικονομικά προγράμματα, αιτούμενη την επέκτασή τους.

Τα δε προγράμματα «ΟΤΕ TALK 24/7» και «ΟΤΕ ΤΑLK ALL Βράδυ + ΣΚ» υποβλήθηκαν διαφοροποιημένα ως προς τους όρους διάθεσής τους και πιο συγκεκριμένα ως προς τη χρέωσή τους και τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων προς όλα τα σταθερά δίκτυα.
 
Η ΕΕΤΤ, αφού εξέτασε τα τροποποιημένα οικονομικά προγράμματα, αποφάνθηκε ότι δεν διαπιστώνεται αφενός μεν πρακτική ληστρικής τιμολόγησης και αφετέρου αθέμιτη πρακτική "συμπίεσης περιθωρίου".

Ειδικότερα όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΟΤΕ TALK 24/7», η ΕΕΤΤ προέβη στην έγκρισή του υπό την προϋπόθεση ότι το όριο των πωλήσεων δεν θα ξεπεράσει τον αριθμό των 150.000 νέων τηλεφωνικών συνδέσεων, όπως είχε προτείνει και η ίδια η ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v