Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΝΟΠ:Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος το καλοκαίρ

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες προδιέγραψε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου.

ΓΕΝΟΠ:Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος το καλοκαίρ
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες προδιέγραψε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η διοίκηση της Ομοσπονδίας ο πρόεδρος Ν. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει προστεθεί καμία θερμική μονάδα από πέρυσι και λόγω των περιορισμένων εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποκλείεται να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, όπως έγινε και πέρυσι το καλοκαίρι, αν και η κυβέρνηση, κατά τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απέκρυψε το γεγονός με το «μανδύα» των βλαβών.

Το πρόβλημα της ανεπαρκούς κάλυψης της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα επιταθεί, όπως αναφέρθηκε, και από το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει μονάδες με συνολική ισχύ 2000 MW οι οποίες είναι παλαιές, περί τα 30-40 έτη και δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν βλάβες.

Πάντως, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναγνώρισε ότι η είσοδος στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης της μονάδος της Αλουμίνιον της Ελλάδος θα ανακουφίσει κατά ένα μέρος το πρόβλημα της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εμφανίσθηκε αντίθετη με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να εγκρίνει τη μετατροπή της άδειας της ΑτΕ από «αυτοπαραγωγού» σε «αυτοπαραγωγού-συμπαραγωγού».

Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε την πρόθεση της να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εφεσιβάλλοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, με το σκεπτικό ότι πλήττει τη ΔΕΗ. Ήδη, οι νομικοί σύμβουλοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διερευνούν κατά πόσο η απόφαση του ΥΠΑΝ είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, προκειμένου να ασκήσουν προσφυγή. Υποστήριξαν επίσης ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση υφίσταται «αθέμιτη κρατική βοήθεια» για τη μονάδα της ΑτΕ, για την οποία δεν καθορίζεται ημερομηνία για την επιστροφή επιδοτήσεων ύψους 37 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στράφηκε και κατά των ΕΛ.ΠΕ. και της θυγατρικής της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ αναγκάζεται να τροφοδοτεί τα ΕΛ.ΠΕ. με ενέργεια που της στοιχίζει ακριβότερα από ό,τι τους την πουλά.

Η Μυτιληναίος Α.Ε. που κλήθηκε να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαμηνύει ότι «τα πάντα είναι νόμιμα και νομότυπα» με τη μονάδα της ΑτΕ.

Αθ. Καλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v