Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Με 4% ”έτρεξε” η πιστωτική επέκταση Απριλίου

Με ρυθμό 4% ”έτρεξε” η συνολική πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα τον Απρίλιο, εμφανίζοντας (από την αρχή του χρόνου) επιτάχυνση έναντι του Μαρτίου (3,5%), όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Στατιστικής Συγκυρίας Μαΐου της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΤτΕ: Με 4% ”έτρεξε” η πιστωτική επέκταση Απριλίου
Μικρή επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 17,9% από 17,2% τον Μάρτιο.

Από την αρχή του χρόνου η συνολική πιστωτική επέκταση τον μήνα Απρίλιο έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 4%, έναντι του 3,5% που ήταν η επίδοση του Μαρτίου και του 5,2% του Φεβρουαρίου.

Σε υψηλό επίπεδο διατηρούνται οι χορηγήσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους συνολικά έφτασε το 29,8%, από 31% τον Μάρτιο. Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 31%, έναντι 32,4% (Μάρτιος) και τα καταναλωτικά δάνεια κατά 24,6% έναντι 26%.

Το σύνολο των καταθέσεων και repos παρουσίασε μικρότερη πτώση κατά 0,2% έναντι μείωσης 0,6% τον Μάρτιο (ετήσια βάση). Η μείωση γι’ αυτό τον μήνα αποδίδεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των repos κατά 30,3%, ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 4,6% και προθεσμιακές κατά 10,4%.

Αναφορικά με τις χορηγήσεις ανά κλάδο δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τη γεωργία μειώθηκε στο 1,6% τον Απρίλιο από 1,9% τον Μάρτιο.

Επιτάχυνση αντίθετα εμφάνισε ο ρυθμός των δανείων προς τη βιομηχανία, αφού τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 13,8%, έναντι 9,5% τον Μάρτιο.

Ακης Χαραλαμπίδης

* Το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας στη δεξιά στήλη ”Σχετικά links”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v