Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμανλής: Τα σχέδια για ΟΑ, ΤΤ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ

"Το Κράτος είναι ο "μεγάλος ασθενής" στον τόπο μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλ. Αλαβάνου για τις αποκρατικοποιήσεις. Τι είπε για λιμάνια, ΟΑ, ΤΤ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ.

Καραμανλής: Τα σχέδια για ΟΑ, ΤΤ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ
"Το Κράτος είναι ο "μεγάλος ασθενής" στον τόπο μας. Πολλές φορές περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης και, σε πολλές περιπτώσεις, λείπει από εκεί που το χρειάζεται ο πολίτης". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλ. Αλαβάνου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: "Οι μετοχοποιήσεις είναι βασικό εργαλείο στη στρατηγική αυτή. Οι στρατηγικές συμμαχίες είναι ένα, επιπλέον, βήμα".

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια: Στόχος μας -είπε ο κ. Καραμανλής- είναι η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών, με παγκόσμιους διαχειριστές, έτσι ώστε…
- Να αποτραπεί ο κίνδυνος απομόνωσης και απαξίωσής τους.
- Να υπάρξει δυναμική αναβάθμισή τους.
- Να διασφαλιστεί η περαιτέρω αξιοποίηση των τερματικών τους σταθμών.

Επιδίωξή μας είναι…
- Να προλάβει η χώρα τους διεθνείς ανταγωνιστές της.
- Να αξιοποιήσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της.
- Να γίνει κόμβος θαλάσσιου διαμετακομιστικού εμπορίου.

Οι ισχυρισμοί ότι "ξεπουλιέται" δημόσια περιουσία δεν συνιστούν παρά μόνο διαστρέβλωση και ανεύθυνη δημαγωγία. Διότι η ιδιοκτησία των λιμανιών παραμένει στο Δημόσιο. Επιδιώκονται συμβάσεις παραχώρησης αυστηρά καθορισμένου χρόνου. Αυτή είναι η αλήθεια!

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι θέσεις μας είναι επίσης γνωστές εδώ και χρόνια. Θέλουμε -είπε- μια νέα Ολυμπιακή, που...
- Να ανταποκρίνεται στον ανταγωνισμό.
- Να μην παράγει ελλείμματα!
- Να μη δημιουργεί κανενός είδους αβεβαιότητα.

Θέλουμε λύση σταθερή, νομικά σωστή και οικονομικά βιώσιμη. Λύση συμβατή με τις κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας, που να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, την εξυπηρέτηση των νησιών μας, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΤΑ και επειδή ακούγονται διάφορα για δήθεν απαξίωση δημόσιων επιχειρήσεων, θέλω να υπενθυμίσω -πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής- ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές, με αυτοματοποιημένα κέντρα διαλογής, ηλεκτρονικές πληρωμές, νέες υπηρεσίες δικτύου. Στη φάση αυτή αναζητείται στρατηγική συνεργασία μόνο για τη θυγατρική εταιρία Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ: Άξονες της πολιτικής μας είναι η εναρμόνισή του με τις κοινοτικές οδηγίες, η οικονομική εξυγίανσή του και ο εταιρικός μετασχηματισμός του. Σχεδιάζουμε την απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη διαχείριση της υποδομής και στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και φορτίων. Σχεδιάζουμε την προώθηση έργων για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε τα έργα αυτά να προχωρήσουν γρηγορότερα, αλλά και με την εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο. Σχεδιάζουμε την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα οικονομικά προβλήματά του. Σχέδια ή σκέψεις για αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν υπάρχουν, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ: Προέχει η ομαλή εξέλιξη της πορείας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. "Το κράτος διατηρεί τη μετοχική πλειοψηφία στην εταιρία και διασφαλίζει την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς". Αυτό είπαμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Και αυτό που είπαμε ισχύει στο ακέραιο. Στόχος μας είναι μια ΔΕΗ ισχυρή, αξιόπιστη και ανταγωνιστική, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια, στην αγορά ενέργειας υπάρχει θέση και ρόλος και για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα, αυτή είναι και η πολιτική μας.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Δεν υπάρχει καμία απόφαση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το Δημόσιο δεν ευνοεί ούτε συνεργασίες, ούτε την απόκτηση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από άλλους τραπεζικούς οργανισμούς. Στηρίζουμε την αυτόνομη πορεία του και τη διατήρηση του χαρακτήρα του. κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v