Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα "ΝΑΙ"-δύο "ΟΧΙ" Αλογοσκούφη σε McCreevy

Την κατάργηση διάταξης που προβλέπει ότι μέτοχος με άνω του 5% στη ΔΕΗ δεν έχει ανάλογα δικαιώματα ψήφου ζήτησε ο McCreevy από τον Γ. Αλογοσκούφη. Τι δέχεται και τι απορρίπτει η κυβέρνηση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Ένα ΝΑΙ-δύο ΟΧΙ Αλογοσκούφη σε McCreevy
Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι όποιος επενδυτής έχει πάνω από 5% των μετοχών της ΔΕΗ δεν έχει τα ανάλογα δικαιώματα ψήφου ζήτησε ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγορά κ. McCreevy, από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας.

Σχετική διάταξη είχε ψηφιστεί και για τον ΟΤΕ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε όμως από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2007, χωρίς να συμβεί κάτι ανάλογο και για τη διάταξη που ισχύει για τη ΔΕΗ.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι και αυτή πρέπει να καταργηθεί, κατεύθυνση στην οποία προτίθεται να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι ιδιώτης μέτοχος που κατέχει περισσότερο από το 5% των μετοχών της ΔΕΗ δεν έχει στη γενική συνέλευση δικαίωμα παράστασης και ψήφου πάνω από το 5%.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της κόντρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον ΟΤΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει ότι όταν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει την εν λόγω διάταξη για τον Οργανισμό.

Στη συνάντηση τέθηκαν και τα θέματα που αφορούν στην τροπολογία του 20% αλλά και στην επιθυμούμενη από την Κομισιόν κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, για την οποία μάλιστα η χώρα μας έχει δεχτεί αιτιολογημένη γνώμη.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. McCreevy ήδη από τις 6 Μαΐου, η Κομισιόν έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά στη διάταξη για το 5% και αιτιολογημένη γνώμη (που αποτελεί προπομπό παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο) για την τροπολογία του 20%.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, η Κομισιόν θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος επηρεάζει την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και είναι ασαφής. Γίνονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ «αν δούμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις χωρίς αλλαγές στο πνεύμα του νόμου, θα το κάνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, σε καμία περίπτωση να καταργήσουμε τον νόμο και εάν το μέγεθος της διαφωνίας είναι τέτοιο, τότε ας αποφασίσουν τα δικαστήρια. Έχουμε επιχειρήματα που στηρίζονται στο εθνικό συμφέρον».

Τέλος, στο θέμα του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε άρση του μονοπωλίου και σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα συνασπιζόμενη με άλλες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. «Δέκα - δώδεκα χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς, δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά», τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας.

---Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες κ. Charlie McCreevy, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η προετοιμασία για την εφαρμογή από το 2010 της κοινοτικής οδηγίας για τις Υπηρεσίες, ο ηλεκτρονικός στοιχηματισμός, το σύστημα της ηλεκτρονικής διοικητικής συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, η λειτουργία του ελληνικού κέντρου Solvit, η ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν την εσωτερική αγορά, καθώς και ο πρόσφατος νόμος που ψηφίσθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και προβλέπει διαδικασίες ελέγχου για την απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από 20% και πάνω σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v