Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΟΕ: Ματαιώνεται η απεργία στην ΤτΕ

Ματαιώνεται η αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει η ΟΤΟΕ στην ΤτΕ μετά τη θετική απάντηση και στάση της διοίκησης να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση.

ΟΤΟΕ: Ματαιώνεται η απεργία στην ΤτΕ
Ματαιώνεται η αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει η ΟΤΟΕ στην ΤτΕ μετά τη θετική απάντηση και στάση της διοίκησής της να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση.

Με επιστολή της προς την ΟΤΟΕ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος διευκρινίζει ότι η τράπεζα δεν διαφωνεί με τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων στα πλαίσια των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και για τον σκοπό αυτόν το ποσοστό της Τράπεζας της Ελλάδος (5,28%) θα συμπληρώσει αυτό που θα συγκεντρωθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο 70%, που προβλέπει ο Ν. 1876/90.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η κίνηση αυτή της διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος, η οποία ακολουθεί από το 2001 πάγια στάση ιδιαιτερότητας από τις άλλες τράπεζες ως κεντρική τράπεζα της χώρας, που συμμετέχει στο ευρωσύστημα, ισοδυναμεί με την παροχή εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Κλαδική ΣΣΕ και ως εκ τούτου είναι θετική.

Κατόπιν αυτού καλούνται και οι υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους απέναντι στον θεσμό των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων και να χορηγήσουν γρήγορα τις εξουσιοδοτήσεις τους.

Ιδιαίτερη ευθύνη -σύμφωνα με την ΟΤΟΕ- έχει η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και προσωπικά ο διοικητής της, κ. Τ. Αράπογλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι "…αν εξαρτάται από την Εθνική Τράπεζα η συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσοστού για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (η Εθνική διαθέτει 23,57%), τότε θα χορηγήσει αμέσως τη σχετική εξουσιοδότηση".

Με δεδομένα ότι το ποσοστό των εξουσιοδοτήσεων που έχει συγκεντρωθεί ανέρχεται σε 45,90% και το συμπληρωματικό ποσοστό της Τράπεζας της Ελλάδος είναι 5,28%, τότε από το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας (23,57%) εξαρτάται η συγκέντρωση του απαιτούμενου 70%, το οποίο με τη δική της εξουσιοδότηση υπερκαλύπτεται.

Ελπίζουμε, ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, το οποίο με έναρξη την αυριανή ημέρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα πυροδοτήσει μακροχρόνιες συνδικαλιστικές αντιδράσεις, αναφέρει η ΟΤΟΕ.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v