Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Έως 29 ευρώ/μετοχή επιδιώκει η κυβέρνηση

H Ελλάδα αναμένει ότι θα πουλήσει το 3% του ΟΤΕ στην D.T. σε τιμή έως και 29 ευρώ ανά μετοχή, στο πλαίσιο συμφωνίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΟΤΕ: Έως 29 ευρώ/μετοχή επιδιώκει η κυβέρνηση
H Ελλάδα αναμένει ότι θα πουλήσει το 3% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, σε τιμή έως και 29 ευρώ ανά μετοχή, στο πλαίσιο συμφωνίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος την Τρίτη.

Η ελληνική κυβέρνηση, που ελέγχει ποσοστό 28% στον ΟΤΕ, βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom από τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο την πώληση ποσοστού της ελληνικής εταιρίας και την από κοινού άσκηση του management.

"Η τιμή πώλησης του 3% του ΟΤΕ θα είναι υψηλότερη των 26 ευρώ ανά μετοχή, που συμφώνησε να πουλήσει η MIG και δεν θα υπερβαίνει πιθανότατα τα 29 ευρώ", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του.

"Ο ΟΤΕ αναμένεται να εισέλθει στον ισχυρότερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Ευρώπης. Θα γίνει τμήμα του πρωταθλητή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης".

Η συμφωνία με τους δύο ομίλους να καλύπτουν το σύνολο των βαλκανικών αγορών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία είναι η τελευταία κίνηση σε μια συνεχιζόμενη αναδιάταξη του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με τους μεγάλους ομίλους να αναζητούν την επέκτασή τους σε λιγότερο ώριμες αγορές, αναφέρει το Reuters.

Ο ΟΤΕ διαθέτει παρουσία στις χώρες Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Αλβανία.

Ο Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε: "Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με την D.T. για την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ και από κοινού άσκηση του management. Μένουν κάποιες λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία".

"Η συμφωνία αναμένεται ότι θα δίνει στο ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα να πουλήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή".

Τον περασμένο μήνα η Deutsche Telekom συμφώνησε να εξαγοράσει ποσοστό 20% του ΟΤΕ από τη MIG, έναντι 2,5 δισ. ευρώ.

Διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό 3% και 2% από την αγορά, ώστε μαζί με το ελληνικό δημόσιο να ελέγχει ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 50%, με τους δύο εταίρους να έχουν ίσα μερίδια. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

---Τα εμπόδια παραμένουν

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, που προτιμά ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό όμιλο για στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ, παραδέχτηκε ότι απομένουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, τα οποία αφορούν στην τιμή και στη διοίκηση του Οργανισμού.

"Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα τα ζητήματα, υπάρχουν κάποια θέματα για να συζητηθούν αυτή την εβδομάδα, όπως το ζήτημα του βέτο και της τιμής", είπε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΕΤ.

Τη Δευτέρα η MIG παρέτεινε ουσιαστικά την προθεσμία της 7ης Μαΐου για τη συμφωνία με την D.T., λέγοντας σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι αναμένει ολοκλήρωση της πώλησης του 20% του ΟΤΕ "εντός των επόμενων δύο εβδομάδων".

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει το ποσοστό σε τιμή υψηλότερη από αυτή της MIG, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή είναι 19 ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα θα προτείνει τον πρόεδρο και η D.Telekom τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να έχει το δικαίωμα βέτο στον προτεινόμενο διευθύνοντα σύμβουλο έως και τρεις φορές.

Σύμβουλοι της κυβέρνησης είναι η Credit Suisse, η UBS και η EFG Eurobank.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στον ΟΤΕ είναι αντίθετα στη συμφωνία καθώς φοβούνται ότι η Deutsche Telekom θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας καθώς και προνομίων προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες. Έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 6 και τις 7 Μαΐου.

Η μετοχή του ΟΤΕ, που έχει υποχωρήσει 29% από τις αρχές του έτους, διαπραγματεύεται 14,9 φορές τα εκτιμώμενα για το 2008 κέρδη, έναντι πολλαπλασιαστή κερδών περίπου 16 του πανευρωπαϊκού κλάδου τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με το Reuters Estimates.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v