Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πηδάλιο της ΤτΕ ο Γ. Προβόπουλος

Η τυπική επικύρωση διορισμού από το συμβούλιο Ecofin απομένει για να αναλάβει από τον Αύγουστο του 2008 καθήκοντα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο Πλούταρχος Σακελλάρης.

  • των Γ. Μαντέλα, Έλενας Λάσκαρη
Στο πηδάλιο της ΤτΕ ο Γ. Προβόπουλος
Επικυρώθηκε κι επισήμως η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο νυν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς πήρε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, και την τυπική έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί πριν από τρεις εβδομάδες επίσκεψη του κ. Προβόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όπως είχε αποκαλύψει το euro2day.gr, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διαδοχή του κ. Νίκου Γκαργκάνα στη κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το Πάσχα, και ειδικότερα μετά την Κυριακή του Θωμά, ο κ. Γκαργκάνας θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό.

Η θητεία του, η οποία είναι η δεύτερη κατά σειρά, λήγει τυπικά τον Μάιο, ενώ για τον διάδοχό του το μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου δεν είναι παντελώς άγνωστο, αφού θήτευσε εκεί στο παρελθόν από τη θέση του υποδιοικητή.

---Αντιπρόεδρος στην ΕΤΕπ ο Πλ. Σακελλάρης

Η τυπική επικύρωση διορισμού από το συμβούλιο Ecofin απομένει για να αναλάβει από τον Αύγουστο του 2008 καθήκοντα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, νυν πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνομώνων του υπουργείου Οικονομίας και στενός συνεργάτης του κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διάδοχος του κ. Σακελλάρη θα είναι ο καθηγητής κ. Ν. Κιττής, ενώ εκτός απροόπτου τη θέση του κ. Γκαργκάνα θα καταλάβει ο κ. Γ. Προβόπουλος.

Η υποψηφιότητα του κ.  Σακελλάρη υποστηρίχτηκε σθεναρά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον υπουργό Οικονομίας προσωπικά αλλά και από τους ομολόγους του στο συμβούλιο Ecofin.

Έτσι, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια, στη θέση του προέδρου του ΣΟΕ μετακομίζει στο Λουξεμβούργο, αφαιρώντας πιθανή υποψηφιότητα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ -όταν λήξει το καλοκαίρι η θητεία του κ. Γκαργκάνα- και δημιουργώντας ένα κενό προς κάλυψη στο υπουργείο Οικονομίας. Τον αντικαταστάτη του στο συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνομώνων θα επιλέξει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Το πεδίο δράσης της ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ιδρύθηκε το 1958 με τη συνθήκη της Ρώμης ως η τράπεζα μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χορηγεί πιστώσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με βασικότερα:
• Έργα υποδομής στον τομέα των επικοινωνιών, τα οποία προωθούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία δραστηριοτήτων•
• Έργα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος•
• Έργα σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής: αστική ανάπλαση, ανάπτυξη των συγκοινωνιών, κατασκευή και εκσυγχρονισμός υγειονομικών υποδομών•
• Την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την εγκατάσταση εταιριών παροχής υπηρεσιών και βιομηχανικών επιχειρήσεων•
• Την προσαρμογή του βιομηχανικού ιστού λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού•
• Την προαγωγή του έμψυχου δυναμικού (υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες).

Δραστηριοποιείται στην Ε.Ε. αλλά και σε άλλες 140 χώρες στον κόσμο, με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας. Είναι μη κερδοσκοπική τράπεζα και σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες, η ΕΤΕπ δεν διαχειρίζεται προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν διεκπεραιώνει απευθείας συναλλαγές με πελάτες, ούτε παρέχει επενδυτικές συμβουλές σε ιδιωτική βάση.

Συνάπτει μακροπρόθεσμα δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (κυρίως πάγια στοιχεία), αλλά δεν παρέχει επιχορηγήσεις.

Η ΕΤΕπ ανήκει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία συνεισφέρουν από κοινού στο κεφάλαιό της με ποσοστό ανάλογο της οικονομικής βαρύτητας κάθε χώρας εντός της Ένωσης. Δεν χρησιμοποιεί πόρους του προϋπολογισμού της Ένωσης, αλλά αυτοχρηματοδοτείται μέσω δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές.

Δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε είναι οι μέτοχοί της, η ΕΤΕπ έχει άριστη πιστοληπτική ικανότητα ("AAA") στις χρηματαγορές, γεγονόςπου της επιτρέπει να συγκεντρώνει υψηλά κεφάλαια με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους.Καθώς πρόκειται για μη κερδοσκοπική τράπεζα, οι όροι των δανείων που χορηγεί είναι ομοίως ευνοϊκοί. Η ΕΤΕπ δεν μπορεί, ωστόσο, να δανείσει ποσά υψηλότερα από το 50% του κόστους κάθε μεμονωμένου έργου. Τα σχέδια που υποστηρίζονται με τα δάνεια της ΕΤΕπ επιβαρύνονται με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο.

Η τράπεζα αντλεί το κύριο μέρος των πόρων της από τις κεφαλαιαγορές, όπου χάρη στην άριστη πιστοληπτική της ικανότητα μπορεί να δανείζεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να μεταβιβάζει το πλεονέκτημα αυτό στους φορείς των επενδυτικών σχεδίων.

*** Το βιογραφικό του κ. Πλούταρχου Σακελλάρη
 
Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης είναι πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και καθηγητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπληρωτής του υπουργού στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin και αναπληρωτής διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Δίδαξε για μία δεκαετία στο Πανεπιστήμιο του Maryland, στις ΗΠΑ. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Central European University (Budapest), στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο Yale. Έχει παρουσιάσει σεμινάρια σε πολλά πανεπιστήμια και σε διεθνή συνέδρια.

Έχει διατελέσει:

1) Επισκέπτης Εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - European Central Bank (ECB): 2001- 2003.

2) Στέλεχος και σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Board of Governors of the Federal Reserve System): 1998-2000.

3) Ερευνητικός εταίρος του Κέντρου Οικονομικών Μελετών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (Bureau of the Census): 1998-2002.

4) Διοργανωτής διεθνών επιστημονικών συνεδρίων.

Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brandeis, στις ΗΠΑ (B.Α. 1986) και τo διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Yale, επίσης στις ΗΠΑ (Ph.D. 1992).

Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται στους τομείς της νομισματικής πολιτικής, της παραγωγικότητας και των πηγών ανάπτυξης, των οικονομικών κύκλων, των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο και της εκπαίδευσης. Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε βιβλία και σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως: "American Economic Review", "Journal of Monetary Economics", "Review of Economics and Statistics", "International Economic Review", "Economic Policy" και "Oxford Economic Papers".

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες και έναν γιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v