Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάθεση επιπλέον 8% του ΟΤΕ το 2002 (update)

Στη διάθεση 8% των μετοχών του ΟΤΕ θα προχωρήσει εντός του 2002 η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ν. Χριστοδουλάκης, ενώ διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο πρόεδρος του ΧΑΑ Π. Αλεξάκης. Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλάκης δημοσιοποίησε το χρονοδιάγραμμα και για τις εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις.

Διάθεση επιπλέον 8% του ΟΤΕ το 2002 (update)
Στη διάθεση ενός ποσοστού 8% των μετοχών του ΟΤΕ θα προχωρήσει εντός του 2002 η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Μετά τη διάθεση του ποσοστού αυτού το δημόσιο θα διατηρήσει το 34% των μετοχών του ΟΤΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον έλεγχο της διοίκησης του.

Με αφορμή πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ, μετά την κοινοποίηση των δηλώσεων Χριστοδουλάκη, ο πρόεδρος του ΧΑΑ Π. Αλεξάκης διευκρίνισε ότι η ”δήλωση του Υπουργού Οικονομίας αποτελεί επανάληψη παλαιάς δήλωσής του τον Δεκέμβριο του 2001 και συνέχεια της πρόθεσης της Κυβέρνησης για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ, όπως εκδηλώθηκε τον Ιούνιο 2001 και μερικώς υλοποιήθηκε με την έκδοση ομολογιακού δανείου”.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξάκης, πρόσθεσε: ”Από ό,τι γνωρίζουμε η υλοποίησή της προγραμματίζεται να γίνει με ένα συνδυασμό μεθόδων αποδεκτών από την αγορά”.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, δήλωσε με τρόπο απόλυτο, ότι η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρίσκεται πλεόν στην Ευρωπαική Επιτροπή, στην οποία έχουν παρασχεθεί όλα τα στοιχεία, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την γερμανική κοινοπραξία HDW Ferrostall.



Επίσης ο υπουργός έδωσε χρονοδιάγραμμα και για την πορεία άλλων ιδιωτικοποίησεων και συγκεκριμένα:

- Για τα ΕΛΠΕ, αποστέλλεται αύριο στους υποψήφιους επενδυτές η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 23% των μετοχών, με προοπτική να κατατεθούν οι προσφορές στις 5 Απριλίου.

- Οσον αφορά στο καζίνο της Πάρνηθας, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τις 2 Απριλίου.

- Για τα ΕΛΤΑ, η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 15 Μαρτίου και παράλληλα αποφασίστηκε η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή ενός ποσοστού 20 – 25% των μετοχών της εταιρίας στο ΧΑΑ, εντός του 2002.

- Για τα ΕΤΑ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εισαγωγή ενός ποσοστού περί το 25% των μετοχών της στα μέσα του έτους.

- Οσον αφορά στον ΟΠΑΠ, ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης με τον ΟΔΙΕ, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται η διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών της εταιρίας στο ΧΑΑ και η σύναψη διεθνούς συνεργασίας.

- Εντός της επόμενης εβδομάδας δημοσιεύονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Συνεδριακό Κέντρο Αττικής, τις Αλυκές Αναβύσσου και το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου.

- Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ

- Προετοιμάζεται η σύσταση Εταιρίας Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου και η εισαγωγή της στο ΧΑΑ.

- ΕΒΕΤΑΜ: Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του 68% των μετοχών της εταιρίας λήγει στις 21 Μαρτίου.

Ερωτηθείς για την έρευνα που ξεκινά η Ευρωπαική Επιτροπή, όσον αφορά στις ”υπόγειες χρηματοδοτήσεις της Ολυμπιακής” ο κ. Χριστοδουλάκης είπε, ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις που έγιναν προς τη εταιρία είναι απόλυτα νόμιμες και συμβατές με τους κοινοτικούς κανόνες.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μισθολογική πολιτική για το δημόσιο το 2002, καθώς και η θέσπιση μέτρων κοινωνικής πολιτικής που είχαν εξαγγελθεί πέρσι από τον πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v