Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Πολλαπλές οι επιπτώσεις της κρίσης

Στο 1,5 δισ. ευρώ για νοικοκυρία και επιχειρήσεις και στα 800 εκατ. ευρώ για το δημόσιο εκτιμά τις άμεσες επιπτώσεις από τη διεθνή συγκυρία ο καθηγητής κ. Γ. Χαρδούβελης. Οι επιπτώσεις σε εξαγωγές, τουρισμό, εταιρικά κέρδη.  

Χαρδούβελης: Πολλαπλές οι επιπτώσεις της κρίσης
Παρουσίαση των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή οικονομική συγκυρία πραγματοποίησε ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε ομιλία του στο Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου της Eurobank, προχώρησε σε εκτενή ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, σε συνάρτηση και με το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χαρδούβελη, και με βάση το αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης 3,5% στην Ελλάδα το 2008, η αύξηση του πραγματικού κόστους του χρήματος λόγω της κρίσης αναμένεται να κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ σε τόκους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και 800 εκατ. ευρώ σε τόκους δημοσίου χρέους.

Παράλληλα, η μείωση της ανάπτυξης στο εξωτερικό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις εξαγωγές όσο και το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας.

Επίσης, αναμένεται πτώση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και μικρότερη κερδοφορία των ελληνικών εταιριών από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η επίπτωση στην εγχώρια κατανάλωση από τη μικρή μείωση του πλούτου στην Ελλάδα θα είναι μηδαμινή.

* Η παρουσίαση της ομιλίας του κ. Χαρδούβελη στο Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v