Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Το καλοκαίρι η Endesa Hellas στο Σύστημα

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μιχάλης Καραμανής, προανήγγειλε την ένταξη από το καλοκαίρι στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας της μονάδας της Endesa Hellas.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΡΑΕ: Το καλοκαίρι η Endesa Hellas στο Σύστημα
Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Μιχάλης Καραμανής, προανήγγειλε την ένταξη από το καλοκαίρι στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας της μονάδας της Endesa Hellas.

Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αιχμής υπολογίζεται σε 800 MW, ωστόσο μια σειρά εξελίξεις επιτρέπει την εκτίμηση στους αρμόδιους φορείς ότι δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι έχει να κάνει με διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε πριν από λίγο η διοίκηση της ΡΑΕ για την ανακοίνωση εθνικής εκστρατείας εξοικονόμησης ενέργειας, με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μουσουρούλη, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε πως αναμένεται ένα δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώθηκε πως έχουν δρομολογηθεί ορισμένες εξελίξεις όπως:

- Η συμμετοχή και δεύτερου ιδιώτη ανεξάρτητου παραγωγής στο σύστημα, ήτοι η μονάδα της Endesa Hellas.

- Η δυνατότητα της ΔΕΗ να υπογράφει συμβάσεις με καταναλωτές υψηλής τάσης από τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορεί να ζητά εστιασμένες διακοπές ρεύματος.

- Από το καλοκαίρι αναμένεται η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος της ΔΕΗ για τη δημιουργία «έξυπνου δικτύου» στη Θεσσαλία που θα δίνει τη δυνατότητα να διακόπτονται ορισμένα φορτία (αφορούν σε αντλίες των 50 ΚW- 200 KW) κατά τις ώρες αιχμής.

- Στην τελική φάση βρίσκεται συμφωνία με την Τουρκία για την εισαγωγή 250 MW. Το σχετικό πρωτόκολλο αναμένεται να υπογραφεί σύντομα μεταξύ του ΥΠΑΝ και του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου.

- Η Αλβανία, η οποία έχει εξασφαλίσει αρκετά υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της, έχει προγραμματίσει να εξαγάγει στην Ελλάδα 100 MW τον Μάιο από υδραυλική παραγωγή, ποσότητα για την οποία η χώρα μας θα προτείνει να δοθεί κατά τους μήνες αιχμής.

Η αιχμή της ισχύος υπολογίζεται σε 10.900 MW και η διαχείριση της στενότητας, όπως επισήμανε ο κ. Καραμανής, θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και από την ύπαρξη ή μη παρατεταμένων καυσώνων.

Πάντως, ο ίδιος ανέφερε πως τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ προβλέπεται να είναι αν όχι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, πιθανόν και βελτιωμένα, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ επεξεργάζεται σχέδιο δράσης για τη διαχείριση της ζήτησης.

Ο κ. Καραμανής εξέφρασε την άποψη ότι με την ολοκλήρωση επενδύσεων από τη ΔΕΗ και από ιδιώτες (Τέρνα, Enelco και Edison) θα προστεθεί στο σύστημα από το καλοκαίρι του 2009 πρόσθετη ισχύς 1600 MW, οπότε δεν θα υφίσταται κανένα πρόβλημα κατά την περίοδο αιχμής.

Στη σημερινή συνέντευξη παρουσιάστηκε η εθνική εκστρατεία της ΡΑΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, που άρχισε πριν από έναν μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος της εκστρατείας είναι διττός. Από τη μια να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό η ταυτότητα της ΡΑΕ και από την άλλη να καλλιεργηθεί στο κοινό ενεργειακή συνείδηση και κουλτούρα.

Πάντως, ποσοτικούς στόχους η εκστρατεία δεν έχει γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Καραμανής, δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης και παρακολούθησης της κατανάλωσης στη χαμηλή τάση. Για τον σκοπό αυτό ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατέστησε γνωστό ότι στην επόμενη 5ετία θα προωθηθεί η εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης και για τη χαμηλή τάση, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, στόχος που θα αποτυπωθεί και στον νέο κώδικα διαχείρισης του συστήματος.

Με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ θα εφαρμόσει και φέτος, όπως και πέρυσι, κίνητρα για όλους τους καταναλωτές, ενώ ο κ. Μουσουρούλης επισήμανε πως αν οι καταναλωτές προχωρούσαν σε σέρβις των κλιματιστικών θα επιτυγχανόταν εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της τάξεως των 500 MW.

Τέλος, ο κ. Καραμανής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα από την πλευρά της ΔΕΗ για νέα αύξηση των τιμολογίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v