Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Τα νέα όρια για τα καταναλωτικά δάνεια

Την πράξη μέσω της οποίας απελευθερώνεται η καταναλωτική πίστη υπέγραψε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας, ενώ προσδιόρισε την έναρξη ισχύος της στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με την πράξη, μεταξύ άλλων, καταργείται το συνολικό κατ’ άτομο και κατά τράπεζα όριο των 25.000 ευρώ.

ΤτΕ: Τα νέα όρια για τα καταναλωτικά δάνεια
Την πράξη 2523/12.6.2003 υπέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας, μέσω της οποίας τροποποιούνται οι υπάρχουσες διατάξεις σχετικά με την καταναλωτική πίστη και τα δάνεια που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα και δρομολογείται η απελευθέρωσή τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, με την ΠΔ/ΤΕ 2523/12.6.2003, οι διατάξεις της οποίας ισχύουν από 20 Ιουνίου 2003, ”καταργούνται οι περιορισμοί που ισχύουν στην καταναλωτική πίστη και τα δάνεια που χορηγούνται προς φυσικά πρόσωπα”.

Ειδικότερα, αναφέρεται, με τις διατάξεις της Πράξης αυτής καταργείται το συνολικό κατ΄ άτομο και κατά τράπεζα όριο των 25.000 ευρώ, καθώς και τα επί μέρους όρια για τις πιστοδοτήσεις προς φυσικά πρόσωπα:

* Για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, έναντι δικαιολογητικών, μέχρι το 65% της χρηματοδοτούμενης δαπάνης.

* Μέσω χρήσης πιστωτικών δελτίων.

* Μέσω υπεραναλήψεων από τρεχούμενο λογαριασμό καταθέσεων (μέχρι 1.500 ευρώ).

* Για την κάλυψη προσωπικών αναγκών χωρίς παραστατικά (μέχρι 3.000 ευρώ, από το σύνολο των τραπεζών).

* Για τις μέσω καρτών αναλήψεις μετρητών μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Η κατάργηση των ως άνω περιορισμών, αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της άσκησης της νομισματικής πολιτικής από το Ευρωσύστημα, σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοικτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ακόμη αναφέρεται ότι για την άρση των περιορισμών τα αποτελέσματα της πρόσφατης δειγματοληπτικής έρευνας που διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο βαθμός χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών είναι γενικά χαμηλός, η αναμενόμενη θετική επίδραση στους καταναλωτές από την ενίσχυση του ανταγωνισμού, καθώς και η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέχρι σήμερα ρυθμίσεων και οι στρεβλώσεις που αυτές δημιουργούσαν.

Ακόμη, λήφθηκε υπόψη η επικείμενη ενεργοποίηση της διατραπεζικής βάσης πιστωτικής φύσεως πληροφοριών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συστημάτων πιστοληπτικής διαβάθμισης των πελατών από τις τράπεζες.

Οι χρηματοδοτήσεις για τις καταναλωτικές και προσωπικές ανάγκες των φυσικών προσώπων θα παρέχονται στο εξής αποκλειστικά με τραπεζικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα. Οι όροι των σχετικών χρηματοδοτήσεων θα προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, και από το βαθμό αξιοποίησης των ποιοτικής και ποσοτικής φύσεως στοιχείων, που θα παρέχονται από το διατραπεζικό σύστημα πιστωτικών πληροφοριών και την πιστή εφαρμογή των κριτηρίων των συστημάτων διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου.

Παράλληλα οι συναλλασσόμενοι με τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατόν την παρεχόμενη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ενημέρωση για τη σύγκριση των προσφερόμενων χρηματοδοτικών προϊόντων και την ορθή εκτίμηση του ύψους των υποχρεώσεων και των τυχόν κινδύνων που αναλαμβάνουν.

Διευκρινίζεται ότι με την ΠΔ/ΤΕ 2523/12.6.2003 δεν θίγονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους ειδικούς κανόνες παροχής πιστώσεων από τα μέλη, τράπεζες και ανώνυμες χρηματιστηριακές εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v