Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χάλκινο» ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία

Διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρουμανίας θα επιχειρήσει σήμερα με την επίσημη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της πολιτικής για την ανάπτυξη της ΝΑ. Ευρώπης.

«Χάλκινο» ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία
Διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρουμανίας θα επιχειρήσει σήμερα με την επίσημη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας μας για την ανάπτυξη της ΝΑ. Ευρώπης.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στη γειτονική χώρα και η Ελλάδα με σύνολο επενδύσεων περίπου 3 δισ. ευρώ αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία.

Με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες και τον ΟΤΕ, στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται περίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου, των κατασκευών και της βιομηχανίας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μερίδιο περίπου 15% της τοπικής αγοράς. Οκτώ ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά, διαθέτοντας περίπου 300 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

Ο ΟΤΕ κατέχει το 54% της RomTelecom και το 70% της θυγατρικής της Cosmorom, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών δραστηριοποιείται στη ρουμανική αγορά στους τομείς τόσο των έργων υποδομής (οδικοί άξονες κ.λπ.) όσο και κατασκευής κτιριακών συγκροτημάτων.

Παράλληλα, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου και υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της αντίστοιχης ρουμανικής εποπτικής αρχής (Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Ρουμανίας) σε πολυμερές επίπεδο και σε περιφερειακό και διμερές επίπεδο.

Στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης, ο κ. Αλογοσκούφης θα έχει συναντήσεις με τον Ρουμάνο ομόλογό του κ. Varoujan Vosganian και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας (κεντρική τράπεζα) της γειτονικής χώρας κ. Mugur Isarescu.

Θα είναι επίσης ομιλητής στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του το ελληνορουμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, ενώ αύριο θα επισκεφτεί το Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Εμπορικές σχέσεις

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας ενισχύθηκαν εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα αυξήθηκαν κατά 45,7% το 2006 και κατά 30% το 2007.

Συνολικά, στη διετία 2006 - 2007 σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 774 εκατ. ευρώ από 408 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια διετία οι εισαγωγές από τη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 23% και έφτασαν τα 535 εκατ. ευρώ από 434 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε το 2007 πλεόνασμα 238 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ που υπήρχε το 2005. Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι δομικά υλικά (σίδηρος, χάλυβας, χυτοσίδηρος, ασφαλτούχα ορυκτά κ.λπ.), λιπαντικά, είδη αλουμινίου και φρούτα.

Οι εισαγωγές από τη Ρουμανία αφορούν κυρίως σε πετρελαιοειδή, χαλυβουργικά προϊόντα, καλώδια, αγωγούς και μηχανές.

Το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ για το 2008 προβλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας σε τρεις διεθνείς εκθέσεις στο Βουκουρέστι που θα αφορούν σε δομικά υλικά και αγροτεχνικό εξοπλισμό.

Επίσης, προβλέπεται η διοργάνωση τριών επιχειρηματικών αποστολών για τους κλάδους καταναλωτικών προϊόντων, γουναρικών, μάρκετινγκ, διαφήμισης, συμβούλων επιχειρήσεων, εκπαίδευσης, τουρισμού και μελετητικών γραφείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v