Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε καλό δρόμο η όδευση South Stream από Ελλάδα

Επιταχύνονται οι ελληνο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για τη νότια διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που προωθούν η ρωσική Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ. Οι δηλώσεις Φώλια και ο αμερικανικός ...παράγων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Σε καλό δρόμο η όδευση South Stream από Ελλάδα
Επιταχύνονται οι ελληνο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για τη νότια διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που προωθούν η ρωσική Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ.

Μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της μικτής τεχνικής επιτροπής στη Μόσχα συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πριν από το Πάσχα.

Η ρωσική πλευρά επιθυμεί η νότια διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου να διέλθει από την Ελλάδα, στόχος που συμπίπτει με τις επιδιώξεις και της ελληνικής πλευράς. Η βόρεια διακλάδωση θα διέρχεται από τη Βουλγαρία και μέσω Σερβίας θα καταλήγει στην Ιταλία.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, δεν αποκλείεται να υπογραφεί ελληνο-ρωσική συμφωνία για τον South Stream κατά την επόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα –η τρίτη κατά σειρά- που πρόκειται να γίνει μετά το Πάσχα. Η συνάντηση αυτή οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, καθώς ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, κατά τη συνεδρίαση της μικτής τεχνικής επιτροπής στη Μόσχα τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι και η πορεία των συνομιλιών βρίσκεται «σε καλό δρόμο», όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ήταν ο Ρ. Μωϋσής, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ και της ΔΕΣΦΑ.

Για το θέμα του South Stream καθώς και ζητήματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής που ενδιαφέρουν τη χώρα ενημέρωσε χθες την κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.

Ενδεικτικό στοιχείο της πολιτικής που προωθεί η χώρα μας στα ζητήματα αυτά ήταν η δήλωση του κ. Φώλια ότι «προσήλωση μας είναι να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μια θέση-κλειδί στον ενεργειακό χάρτη. Πρόθεση μας είναι να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας επάρκεια ενέργειας με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους και σε καλές τιμές. Και, συγχρόνως, να αποτελέσουμε και το διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά ενέργειας προς τους εταίρους μας της Ε.Ε.»

Πάντως, ο σχεδιασμός για το South Stream βρίσκει αντίθετο τον αμερικανικό παράγοντα που προωθεί σε συνεργασία με την Ε.Ε. τον αντίστοιχο αγωγό Ναμπούκο.

Αύριο μάλιστα αναμένεται στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα ο οποίος έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεση του για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από τη Ρωσία υποστηρίζοντας την τροφοδοσία του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Τις απόψεις άλλωστε του κ. Μπράιζα είχε την ευκαιρία να ακούσει ο κ. Φώλιας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έκθεση που ετοιμάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής του υπουργείου Ανάπτυξης και η οποία θα αφορά στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό του ενεργειακού τομέα της χώρας με χρονικό ορίζοντα το 2020. Η έκθεση επρόκειτο να υποβληθεί στο ΥΠΑΝ μέχρι τις 31 Μαρτίου, αλλά παίρνει παράταση, χωρίς να είναι γνωστός ο νέος χρόνος υποβολής της.

Σε ό,τι έχει να κάνει, τέλος, με το ανοιχτό θέμα της έγκρισης από το ΥΠΑΝ της απόφασης της ΡΑΕ για τη μετατροπή της άδειας της Endesa Hellas από αυτοπαραγωγό σε αυτοπαραγωγό-συμπαραγωγό, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ο υπουργός αναμένει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τη συγκεκριμένη απόφαση της. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η ΡΑΕ προτίθεται να απορρίψει τις ενστάσεις αυτές και να υποβάλει τη γνωμοδότηση της στο ΥΠΑΝ έως τα μέσα του μηνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v