Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vivartia: Πρόστιμο 468.870 ευρώ από Επ. Αντ.

Πρόστιμο 468.870 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρία Vivartia, λόγω στρέβλωσης ανταγωνισμού στην αγορά διάθεσης κατεψυγμένων λαχανικών για οικιακή χρήση από τη Γενική Τροφίμων.

Vivartia: Πρόστιμο 468.870 ευρώ από Επ. Αντ.
Πρόστιμο 468.870 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρία Vivartia, λόγω στρέβλωσης ανταγωνισμού στην αγορά διάθεσης κατεψυγμένων λαχανικών για οικιακή χρήση από τη Γενική Τροφίμων κατά την περίοδο 2002-2006. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, "με απόφαση που εξέδωσε στις 20 Μαρτίου 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εταιρία «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε.» που δραστηριοποιείτο στην εν θέματι αγορά κατά το χρονικό διάστημα 2002 έως 2006, αφ’ ενός καθόριζε τις τιμές πώλησης και απαγόρευε τις παθητικές πωλήσεις στους ειδικούς συνεργάτες – χονδρέμπορους που διένεμαν τα προϊόντα της και αφ’ ετέρου παρ’ ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά, επέβαλε μέσω των συμβάσεων συνεργασίας της με αυτούς, ρήτρα απαγόρευσης ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμβαση που προβλέπει επιβολή καθορισμού τιμών, τιμωρείται ακόμη και αν δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη ή η σχετική διάταξη είναι αποτέλεσμα αμέλειας.

Με βάση τα ανωτέρω, αλλά λαμβάνοντας υπ΄όψη και τις ελαφρυντικές περιστάσεις που, όπως η άμεση τροποποίηση των επίμαχων συμβάσεων από την ίδια την εταιρία μόλις αμφισβητήθηκε η νομιμότητά τους από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, συνηγορούν υπέρ της επίδειξης επιείκειας, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλε τελικά για το θέμα αυτό στη VIVARTIA (καθολική διάδοχο της «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε.»), πρόστιμο ύψους τετρακοσίων εξήντα οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων εβδομήντα (468.870) Ευρώ για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77".

---Η απάντηση της Vivartia

Η VIVARTIA ABEE ανακοινώνει ότι ενημερώθηκε σήμερα από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την με αριθ. 385/V/20.3.08 απόφασή της σχετικά με την αγορά των καταψυγμένων λαχανικών και την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους ευρω 468.870.

Η VIVARTIA ακολουθώντας το Νόμο και όλες τις νόμιμες διαδικασίες θα υπερασπίσει τις θέσεις της στα αρμόδια δικαστήρια και διαβεβαιώνει το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό ότι κινείται πάντοτε με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό της νομοθεσίας περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v