Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφαση σε πληθωρισμό, εξαγωγές η έκθεση Γκαργκάνα

Οι κίνδυνοι της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και η πτώση των εξαγωγών θα είναι τα δύο στοιχεία που θα τονίζονται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γκαργκάνα.

Εμφαση σε πληθωρισμό, εξαγωγές η έκθεση Γκαργκάνα
Τους κινδύνους που συνεπάγεται η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την ευρωζώνη και η πτώση των εξαγωγών θα τονίσει στην ετήσια έκθεσή του, που δίνεται αύριο στη δημοσιότητα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αναφέρει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι σχετικά καλύτερες από ό,τι προ μηνός, καθώς το γρήγορο τέλος του πολέμου στο Ιράκ και κυρίως η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου έχουν ήδη οδηγήσει σε άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η τάση του πληθωρισμού είναι να παραμείνει και φέτος κοντά στα περσινά επίπεδα (3,5%) που είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (αναμένεται περίπου 2%).

Για τον λόγο αυτό ο κ. Γκαργκάνας θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μεταφορών, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας.

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι αυξήσεις μισθών, που συνέβαλαν την περασμένη διετία στην άνοδο του πληθωρισμού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες, με στόχο να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων και στην εφαρμογή μιας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μειωθεί το υψηλό δημόσιο χρέος.

Όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, η τελευταία πρόβλεψη του κ. Γκαργκάνα ήταν ότι μπορεί εφέτος να φτάσει το 3,7%, με παράλληλη διευκρίνιση ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

* Διαβάστε την πλήρη ομιλία του Ν. Γκαργκάνα και ολόκληρη την έκθεση της ΤτΕ στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικπό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v