Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Εισροή 878 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο

Εισροή 878 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, λόγω των επενδύσεων μη Ελλήνων κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα. Εξάλλου, κατά 42 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τον ίδιο μήνα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 995 εκατ. ευρώ.

ΤτΕ: Εισροή 878 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο
Εισροή της τάξης των 878 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε για τον Φεβρουάριο στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, ως αποτέλεσμα επενδύσεων μη Ελλήνων κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα, ενώ διεύρυνση εμφάνισε για τον ίδιο μήνα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 995 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές του Φεβρουαρίου 2003, τόσο οι άμεσες επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό από κατοίκους όσο και αυτές που έγιναν στην Ελλάδα από μη κατοίκους κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 878 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη Ελλήνων κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και αντισταθμίστηκε μερικώς από την εκροή για αγορές ξένων ομολόγων από κατοίκους.

Τέλος, όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε μικρή καθαρή εκροή ύψους ύψους 1.198 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την εκροή για αποπληρωμή δανείων του τομέα της γενικής κυβέρνησης, καθώς και με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν κατά ένα μέρος από την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 285 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία αφορά κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους τον Ιανουάριο. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 2.069 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών.

Εξάλλου, αύξηση κατά 42 εκατ. ευρώ παρουσίασε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα και διαμορφώθηκε στα 995 εκατ. ευρώ.

Αύξηση παρουσίασε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για τον Φεβρουάριο του 2003 και διαμορφώθηκε στα 995 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερο (κατά 42 εκατ. ευρώ) εκείνου του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος και από τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων, η οποία υπερκάλυψε την άνοδο της αντίστοιχης δαπάνης για εισαγωγές, και ο περιορισμός των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων συνετέλεσαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης (κυρίως καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε.).

Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 369 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 2,279 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά κυρίως τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v