Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκρεμεί η διασφάλιση των ποσοτήτων για τον αγωγό

Δεν έχει επιλυθεί η εξασφάλιση των συγκεκριμένων ποσοτήτων πετρελαίου που θα καταστήσουν βιώσιμο τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Βούλγαρου ομόλογού του, Βαλεντίν Κερόφσκι. Υπογράφηκε ωστόσο η σύσταση του consortium που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Εκκρεμεί η διασφάλιση των ποσοτήτων για τον αγωγό
Παρά την επανεπιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και του Βούλγαρου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Βαλεντίν Κερόφσκι, το κρίσιμο θέμα, αυτό της εξασφάλισης των ποσοτήτων πετρελαίου ώστε να καταστεί ο αγωγός βιώσιμος, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού, η βουλγαρική πλευρά είναι έτοιμη να υλοποιήσει το επιχειρηματικό σκέλος της εταιρίας που θα συμμετάσχει στο consortium μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο ίδιος ανέφερε, πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έδωσε το ”πράσινο φως” για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού.

Έτσι κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών που έγινε στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε, αλλά και υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση του κοινού consortium κατασκευαστικών εταιριών που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι έχει καθοριστεί πως η κάθε χώρα συμμετέχει με 33% και από ελληνικής πλευράς στο κονσόρτσιουμ συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ, ο Όμιλος Λάτση και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, σε ότι αφορά στην σύσταση του consortium απομένει η συμμέτοχή της ρωσικής πλευράς, θέμα που θα επιδιωχθεί να επιλυθεί κατά τις επισκέψεις εντός Απριλίου και Μαΐου τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου όσο και του Β. Κερόφσκι στη Ρωσία.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο ”κρίσιμο θέμα” - όπως το χαρακτήρισε ο Α. Τσοχατζόπουλος - της τροφοδοσίας του αγωγού, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι ”ήδη έχουμε προχωρήσει σε προεργασία με την κυβέρνηση του Καζακστάν σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό που μένει, είναι να εξασφαλίσουμε και τη συμφωνία της ρωσικής πλευράς ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v