Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ:Απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις στην ενέργεια

Η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτεί περαιτέρω σημαντικές επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΡΑΕ:Απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις στην ενέργεια
Σημαντικές επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ αναφέρει ότι μέχρι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς θα πρέπει να είναι κατά 50% μεγαλύτερη από εκείνη του 2000, η οποία είναι ίση με περίπου 11000MW, ενώ μέχρι το 2020 πρέπει να αυξηθεί κατά 26%.

Αυτό σημαίνει πως οι νέες μονάδες που πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα ώς το 2010 ανέρχονται σε περίπου 5500MW - περίπου 550MW το χρόνο - περιλαμβανομένων και των υπό κατασκευή μονάδων της ΔΕΗ και την επόμενη δεκαετία (2010 - 2020) άλλα 4360MW ή 440MW το χρόνο.

Τις προτάσεις αυτές, η ΡΑΕ τις αναφέρει στην πρότασή της για το δεκαετή ενεργειακό σχεδιασμό που παρέδωσε στους αρμόδιους φορείς ώστε να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

Η ΡΑΕ επίσης εκτιμά ότι η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέρεγεια για την τρέχουσα δεκαετία θα κινηθεί με μέσο ρυθμό 4%, έναντι 4,8% την προηγούμνη δεκετία. Μακροχρόνια όμως η αύξηση αυτή θα μετριαστεί στο 1,4%

Για την κατασκευή των νέων μονάδων η ΡΑΕ προτείνει την τεχνολογία του συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, θέτει όμως απαραίτητη προϋπόθεση την ανταγωνιστική τιμή του φυσικού αερίου και την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών.

Έτσι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα αποτελέσουν κατά την τρέχουσα δεκαετία το περίπου 70% της νέας ισχύος, ενώ η συμμετοχή τους στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος αναμένεται να ανέλθει σε 25% το 2010 και σε 29% το 2020.

Σημαντική όμως προβλέπεται να είναι και η ισχύς των μονάδων αερίου ανοικτού κύκλου για την κάλυψη των αιχμών, η οποία κακροχρόνια αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα του 7% της εγκατεστημένης ισχύος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v