Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια: Η ώρα των αποφάσεων από τις τράπεζες

Η ώρα των σημαντικών αποφάσεων ως προς την επιτοκιακή τους πολιτική ήλθε για τις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%, αλλά και την προ μηνός αιφνιδιαστική κίνηση της Alpha Bank να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων.

Επιτόκια: Η ώρα των αποφάσεων από τις τράπεζες
Τις τελικές επιλογές για τη στάση που θα κρατήσουν ως προς το θέμα των επιτοκίων τους μελετούν οι ελληνικές τράπεζες μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25%.

Σημειώνεται ότι προ ενός μηνός περίπου η Alpha Bank προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, κίνηση που κατέλαβε εξαπίνης τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, οι οποίες, τότε, αποφάσισαν να περιμένουν και τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική τους επιλογή.

Η Εθνική αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιες αλλαγές, καθώς σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντά της θα μελετήσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται και θα αποφασίσει.

Για τη Eurobank η μείωση της ΕΚΤ ήταν πάρα πολύ μικρή και όπως επισημαίνεται από στελέχη της, ”αφού μελετηθεί η κίνηση της ΕΚΤ, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις”.

Στην Εμπορική δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία μείωση, ενώ από την Πειραιώς αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για μικρής έκτασης αλλαγές, σε άλλες περιπτώσεις αυξητικές και σε άλλες μειωτικές, εφόσον τελικά αποφασιστεί ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις.

Τέλος, από την Alpha Bank, χαρακτηρίζουν την κίνηση ”αναμενόμενη”, χωρίς βέβαια να κάνουν καμία κίνηση μεταβολής των επιτοκίων τους.

Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v