Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Επιβράδυνση για καταναλωτικά δάνεια

Νέα επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων και των δανείων προς τις επιχειρήσεις, ενώ άνοδο παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών. Οι καταθέσεις προθεσμίας και οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν, ενώ οι τοποθετήσεις σε repos μειώθηκαν.

ΤτΕ: Επιβράδυνση για καταναλωτικά δάνεια
Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων και των δανείων προς τις επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνθηκαν τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας Ιανουαρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων υποχώρησε στο 24,2% από 27,6% τον Νοέμβριο και 42,5% τον Δεκέμβριο του 2001.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε στο 9,6%, από 11,5% και 18,5% αντίστοιχα των προαναφερθέντων μηνών. Τα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν οι εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν με ρυθμό 40,4%, από 38,5% και 42,5%, αντίστοιχα.

Η συνολική πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε στο 16,9%, από 18,2% και 24,8% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Οι καταθέσεις προθεσμίας στις τράπεζες αυξήθηκαν, όπως και οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, ενώ οι τοποθετήσεις σε repos μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις προθεσμίας διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2002 σε 28,9 δισ. ευρώ, από 27,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 29,4 δισ. τον Δεκέμβριο του 2001.

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έφτασαν τα 58,8 δισ. ευρώ, από 58,1 δισ. ευρώ και 57,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι τοποθετήσεις σε repos μειώθηκαν σε 20 δισ. ευρώ, από 22 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 24,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2001.

Εξάλλου, συστάσεις να περιορίσουν στο ελάχιστο τις αυξήσεις των τιμολογίων τους και να συγκρατήσουν τις μισθολογικές και λοιπές δαπάνες λειτουργίας τους έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης.

Πρόθεση του κ. Χριστοδουλάκη είναι να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση του πληθωρισμού από τις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς αυτός κινείται τον Φεβρουάριο προς το 4%.

Αναλυτικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών, ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναδιοργάνωση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων.

”Οι στόχοι του Κρατικού Προϋπολογισμού για τις επενδύσεις και τον δανεισμό των δημοσίων επιχειρήσεων πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα”, είπε ο υπουργός. ”Ήδη ανατέθηκε σε ελεγκτικούς οίκους η διενέργεια ειδικών οικονομικών/λογιστικών ελέγχων στις κυριότερες δημόσιες επιχειρήσεις”, προσέθεσε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πρωταρχική επιδίωξη των διοικήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ταυτόχρονα με την προσφορά ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών, ενώ υπογράμμισε ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια.

”Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να δανείζονται μόνο για να επενδύσουν”, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζουν είτε καθυστέρηση του επενδυτικού προγράμματος είτε αύξηση των χρηματικών διαθεσίμων δεν θα προβαίνουν σε δανεισμό.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων, είπε ο υπουργός, όποτε κρίνονται αναγκαίες, πρέπει να κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού, ενώ η τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής εκ μέρους των διοικήσεων ελέγχεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επίτευξης της πολιτικής.

Αναφορικά με τους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είπε ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα και επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θεώρησε απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες και τις επιχορηγήσεις προς τρίτους, οι οποίες θα δίδονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο μετά από έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v