Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Γκαργκάνα για καταναλωτικά δάνεια

Στη θεαματική μείωση που σημείωσε ο ρυθμός των καταναλωτικών δανείων τον Δεκέμβριο αναφέρθηκε ο κ. Γκαργκάνας στην ομιλία του στη Βουλγαρία, ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης σε συνάντηση που είχε με τον κ. Σημίτη χαρακτήρισε την κίνηση της Alpha Bank μεμονωμένη και αντίθετη με την παρατηρούμενη διεθνή αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Δηλώσεις Γκαργκάνα για καταναλωτικά δάνεια
Θεαματική μείωση σημείωσε ο ρυθμός των καταναλωτικών δανείων τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας στο 16,9% από 27,6% τον προηγούμενο μήνα και 52% που ήταν ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης τον Ιούνιο του 2001.

Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται σε ομιλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα στην Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, της οποίας ήταν επίσημος προσκεκλημένος.

Επίσης, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 430 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 9,2 δισ. ευρώ από 9,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ότι θα αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η ICAP σε συνεργασία με την ΤτΕ, σχετικά με τον βαθμό χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την ΤτΕ στην αύξηση των υποχρεωτικών προβλέψεων των τραπεζών για επισφάλειες τον Ιανουάριο, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, είπε ότι εάν η πιστωτική ταχεία επέκταση επιτρεπόταν χωρίς περιορισμούς, αυτό θα είχε συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι η κίνηση της Alpha Bank να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων ήταν μεμονωμένη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων της Alpha Bank έρχεται σε αντίθεση με την παρατηρούμενη διεθνή μείωση και αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τους οξείς χαρακτηρισμούς (”μαυραγορίτες”) που εκτόξευσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης για τους τραπεζίτες, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα έχει προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της χώρας και διαδραματιζει καθοριστικό στην προοπτική της περαιτέρω προόδου και ευημερίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v