Η επίθεση... φιλίας Τραμπ σε Κίνα δίνει ώθηση στις αγορές

Ο πλανητάρχης δηλώνει ότι θα είναι «πολύ ευγενικός» σε ενδεχόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις. Χαλάρωση της στάσης των ΗΠΑ διαβλέπει η Κίνα στο μέτωπο των δασμών.

Η επίθεση... φιλίας Τραμπ σε Κίνα δίνει ώθηση στις αγορές

Ο Τραμπ εμφανίζεται διαλλακτικός έναντι της Κίνας σε πιθανές εμπορικές συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών, κάτι που εκλαμβάνουν θετικά οι αγορές σε συνδυασμό με τη δήλωση ότι δεν προτίθεται να απολύσει τον Τζέι Πάουελ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να είναι «πολύ ευγενικός» με την Κίνα σε ενδεχόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις και ότι οι δασμοί θα μειωθούν εφόσον οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία, υποδηλώνοντας πιθανή υποχώρησή του από τη σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο, εν μέσω αστάθειας στις αγορές, σχολιάζει το Bloomberg.

«Θα μειωθούν σημαντικά αλλά δεν θα φτάσουν στο μηδέν», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ότι η σύγκρουση είναι μη βιώσιμη. Πρόσθεσε επίσης: «Θα είμαστε πολύ ευγενικοί και εκείνοι θα είναι πολύ ευγενικοί, και θα δούμε τι θα γίνει».

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν βλέπει λόγο να δηλώσει πως θα είναι «σκληρός διαπραγματευτής» απέναντι στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και ότι δεν σκοπεύει να αναφέρει την Covid-19 στις συζητήσεις -ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για το Πεκίνο. 

Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές και τα αμερικανικά ομόλογα υπέστησαν σοβαρές απώλειες μετά την επιβολή ευρείας κλίμακας δασμών στις 2 Απριλίου, αν και στη συνέχεια ανακοινώθηκε περίοδος χάριτος 90 ημερών για τις περισσότερες χώρες. Οι δασμοί 145% που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές παραμένουν, με εξαιρέσεις για υπολογιστές και καταναλωτικά ηλεκτρονικά.

Σε απάντηση, η Κίνα εντείνει τις επαφές της με τρίτες χώρες, προειδοποιώντας τες να μη συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ που θίγουν τα κινεζικά συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι οι εμπορικοί και δασμολογικοί πόλεμοι υπονομεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι ανέφερε στους ομολόγους του στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστρία ότι η κινεζική στάση έναντι των ΗΠΑ στοχεύει όχι μόνο στην προάσπιση των δικών της συμφερόντων αλλά και στην προστασία των διεθνών κανόνων και του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ, φέρεται να έστειλε επιστολή στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκερού Ισιμπά, ζητώντας συντονισμένη απάντηση στους δασμούς του Τραμπ.

Αν και η Κίνα δεν έχει απαντήσει επίσημα στη δέσμευση του Τραμπ για «ευγένεια», το κινεζικό ειδησεογραφικό μέσο Cailian τη χαρακτήρισε ως «ένδειξη ότι ο Τραμπ ήδη μαλακώνει τη στάση του για τους δασμούς». Η έκφραση «ο Τραμπ κάνει πίσω» βρέθηκε σήμερα στις κορυφαίες τάσεις του κινεζικού κοινωνικού μέσου Weibo.

Οι κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο λόγω αισιοδοξίας για πιθανή αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ το γουάν εκτός Κίνας ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου.

Το Πεκίνο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι επιθυμεί να δει συγκεκριμένα βήματα από την κυβέρνηση Τραμπ πριν συμφωνήσει σε συνομιλίες, ιδίως τον περιορισμό προσβλητικών δηλώσεων από μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η Κίνα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για δηλώσεις του αντιπροέδρου JD Vance σχετικά με «Κινέζους χωρικούς», τις οποίες διπλωμάτης χαρακτήρισε «αδαείς και προσβλητικές».

Ο Μπέσεντ, μιλώντας σε κλειστή συνάντηση επενδυτών, είπε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα πρέπει να βρουν τρόπους για αποκλιμάκωση σύντομα. Σύμφωνα με παριστάμενους, τόνισε επίσης ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η πλήρης αποσύνδεση (decoupling) από την Κίνα.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι μια συνολική συμφωνία θα μπορούσε να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Υπογράμμισε, επίσης, την άποψή του ότι η Κίνα έχει καταπνίξει την εγχώρια καταναλωτική της οικονομία προς όφελος της μεταποίησης, εις βάρος των ΗΠΑ, και ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εξισορρόπηση στο εμπόριο, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη μεταποιητική τους βάση.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τέτοια συμφωνία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, σημείωσε.

Τις τελευταίες ημέρες, το Πεκίνο έστειλε στην Ουάσιγκτον τον Διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Παν Γκονσένγκ, τον αναπληρωτή του, Σουάν Τσανγκνένγκ, και τον υπουργό Οικονομικών, Λαν Φο’αν, ενόψει των συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτήν την εβδομάδα -γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει άνοιγμα για ανταλλαγή απόψεων και ενδεχόμενες εμπορικές συνομιλίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v