Η πρώτη αποτίμηση της «καταιγίδας Τραμπ» για τις ελληνικές εταιρείες

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για τις άμεσες και έμμεσες απώλειες από τη νέα πολιτική των ΗΠΑ. Ποιοι μπορούν να ελπίζουν σε θετικές επιπτώσεις σε θέματα κόστους. Μεγάλος φόβος οι διαρκείς ανατροπές και η αβεβαιότητα.

Η πρώτη αποτίμηση της «καταιγίδας Τραμπ» για τις ελληνικές εταιρείες

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών εξετάζουν οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, προσπαθώντας αρχικά να σκιαγραφήσουν την όλη κατάσταση που θα προκύψει και σε επόμενη φάση να υιοθετήσουν ενδεχόμενες δράσεις.

Επί του παρόντος πάντως, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με τους φόβους που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί και μάλιστα οι επιχειρήσεις ορισμένων κλάδων φαίνεται να ωφελούνται.

Αναμφίβολα, στο κλίμα έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί, ζητούμενα αποτελούν το πού τελικά θα καταλήξουν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, το κατά πόσο θα πληγούν οι -περιορισμένες έστω- ελληνικές εξαγωγές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και κυρίως το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις από όλη αυτή τη διαδικασία στην οικονομία της χώρας μας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μπορεί μεν τα επιτελεία των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διατηρούν όμως την ψυχραιμία τους, θεωρώντας πως οι όποιες τυχόν παρενέργειες δείχνουν να είναι αντιμετωπίσιμες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην τριμηνιαία έκθεσή του (δημοσιεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα) ο ΙΟΒΕ ψαλίδισε μόλις κατά 0,2% την πρόβλεψή του για το φετινό ελληνικό ΑΕΠ (από το +2,4% στο +2,2%) παρά το γεγονός ότι είχαν έρθει σε πλήρη γνώση του τα περί πολιτικής των ΗΠΑ και του κινδύνου για ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο.

Ο κλάδος του τουρισμού, για παράδειγμα, δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί μέχρι σήμερα από το όλο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί διεθνώς, με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών να εμφανίζεται αυξημένος κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 3,9% κατά το πρώτο δίμηνο (+5,4% η επιβατική κίνηση, -1,4% η δαπάνη ανά ταξίδι) και ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετήθηκαν τόσο από την Αεροπορία ΑιγαίουΑΡΑΙΓ -4,92% όσο και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τους τρεις πρώτους μήνες του 2025 διευρύνθηκε κατά 8,4% και 11,4%, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης δήλωσε πρόσφατα πως δεν διαπιστώνει αλλαγή στάσης από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.

Η πολιτική, όμως, του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδράσει μέχρι τώρα πτωτικά στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου αλλά και στις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και των ναύλων. Οι εξελίξεις αυτές, στον βαθμό που θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, θα επηρεάσουν προς τα κάτω το κόστος πολλών ελληνικών εταιρειών, είτε αυτές είναι παραγωγικές (βλέπε εισαγωγές πρώτων υλών, μεταφορικό κόστος) είτε εμπορικές (χαμηλότερη τιμή κτήσης εμπορευμάτων).

Το «χαλαρό» δολάριο επίσης επιβραδύνει και τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ παράλληλα λύνει τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει σε μια περισσότερο επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τις μειώσεις επιτοκίων.

Να σημειωθεί πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 4% που βρισκόταν το πρώτο τρίμηνο του 2024, σήμερα έχει ήδη αποκλιμακωθεί στο 2,25%, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έχει υποχωρήσει στο 1,75% μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένας συνδυασμός αποδυναμωμένου πληθωρισμού και χαμηλότερου κόστους δανεισμού, ο οποίος θα λειτουργήσει υπέρ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αποκλιμακώνοντας παράλληλα και μια από τις επιχειρηματικές δαπάνες.

Τέλος, στην όλη εξίσωση θα πρέπει να μπουν και τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση και αφορούν τη διάθεση επιπλέον ενός δισ. ευρώ μέσα στο 2025, το οποίο θα κατευθυνθεί κατά το ήμισυ σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών (ενοικιαστές, χαμηλοσυνταξιούχους) και κατά το υπόλοιπο τμήμα τους προκειμένου να ενισχύσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v