Εκτόξευση πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,8% του ΑΕΠ

Εκτινάχθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Συνολικά ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός. Μείωση χρέους στα 364 δισ. ευρώ.

Εκτόξευση πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,8% του ΑΕΠ

Ξεπέρασαν κατά πολύ τους στόχους τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας για το 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ η χώρα κατάφερε να καταγράψει, όχι απλά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και πλεονασματικό προϋπολογισμό. 

Το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2024, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 3,18 δισ. ευρώ (πλεόνασμα), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2024 εκτιμάται στα 364,9 δισ. ευρώ (153,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2023.

Η επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat:

* Δείτε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v