Αν ο «Λύκος της Wall Street», κατά κόσμον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, θέλει να συνεχίσει να απολαμβάνει τις ελιές Χαλκιδικής, θα πρέπει να τις πληρώσει ακριβότερα. Γιατί το συγκεκριμένο προϊόν, ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, δεν είναι απλώς συνοδευτικό για το ποτό του Ντι Κάπριο, που τον είδαμε να το απολαμβάνει στη γνωστή ταινία του Χόλιγουντ. Βρίσκεται, μαζί με αρκετά ακόμη, στο επίκεντρο του οικονομικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό προορισμό για τον συγκεκριμένο κλάδο, αφού απορροφούν το 26% των εξαγωγών ελιάς. Μόνο πέρυσι εισήγαγαν ελληνικές ελιές (όχι μόνο Χαλκιδικής) αξίας άνω των 201 εκατ. ευρώ (+39,1% έναντι του 2023). Πρόκειται για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα 201 εκατ. ευρώ αποτελούν το 26% των συνολικών εξαγωγών ελιάς.
Ο δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, ότι οι ελιές αντιπροσωπεύουν το 27,4% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών προς τις ΗΠΑ -σ.σ. σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η φέτα και η κομπόστα ροδάκινου- ή το 10% των συνολικών εξαγωγών.
Πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 2,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με το 2023 και 20,7% σε σχέση με το 2020. Ο κλάδος τροφίμων και ποτών παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας για τα ελληνικά χρώματα προς τις ΗΠΑ, με μερίδιο 30,6%.
Αν και είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ από τον πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά της παγκοσμιοποίησης, στελέχη της αγοράς με τα οποία μίλησε το Euro2day.gr δεν είναι αισιόδοξα.
Όπως λένε, ήδη αρκετοί Αμερικανοί εισαγωγείς πιέζουν για αναθεώρηση των συμβολαίων, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν προχωρήσει σε μείωση των παραγγελιών. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ο κίνδυνος να χαθεί η αγορά των ΗΠΑ είναι ορατός, αν τα προϊόντα ακριβύνουν και δεν μπορεί να τα αγοράσει ο καταναλωτής.
Το ακόμη πιο σοβαρό διακύβευμα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία. «Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει έχει επιπτώσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Οι άμεσες επιπτώσεις από τους δασμούς του Τραμπ δεν είναι αμελητέες, όπως ίσως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Ναι, η Ελλάδα εξάγει κρασιά, ελιές, αγροτικά προϊόντα, και αυτά είναι ορατά απ' όλους.
Όμως, οι πραγματικές συνέπειες δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Όταν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι μας, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αρχίσουν να πληρώνουν το τίμημα από τη μείωση της ζήτησης, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και σε μας», λένε στελέχη της αγοράς στο Euro2day.gr.
Σύμφωνα με τους ίδιους: «Οι δασμοί Τραμπ θα λειτουργήσουν ως domino effect με δυσάρεστες συνέπειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς».
Η λύση για πολλούς είναι η στροφή των εξαγωγών προς τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Όμως, αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αναφέρει στέλεχος της αγοράς με βαθιά γνώση των εξαγωγών. «Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, μια στρατηγική οικονομικής διπλωματίας που θα περιλαμβάνει όχι μόνο νέες αγορές αλλά και πιο ενισχυμένες σχέσεις με χώρες που έχουν ανάγκη από τα προϊόντα μας», λέει.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φτάσει το 0,5% για το 2025. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οι δασμοί τους οποίους ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν αρνητική επίδραση της τάξης του 0,3% με 0,4% στον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης τον πρώτο χρόνο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ανέρχονται περίπου στο 4,5% των συνολικών εξαγωγών, επομένως η άμεση επίπτωση δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί έμμεσα μέσω της αρνητικής επίδρασης στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο Bloomberg.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 20% στα προϊόντα της Ε.Ε., με ισχύ από τις 9 Απριλίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τα 27 κράτη-μέλη «μας κλέβουν», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αξιολύπητο».