Τουρισμός: Πού πλασαρίστηκε η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό

Η κατάταξη της χώρας με βάση τις διανυκτερεύσεις και οι αγορές που κυριάρχησαν. Ποιοι ήταν οι «δυνατοί» μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ράλι του τέταρτου τριμήνου.

Τουρισμός: Πού πλασαρίστηκε η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό

Στις πρώτες θέσεις των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα συμπεριελήφθη η Ελλάδα για το 2024, καταλαμβάνοντας την 5η με 150 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Αν και σε ετήσια βάση η ποσοστιαία μεταβολή δεν ξεπέρασε το 5%, η Ελλάδα κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε κάτω από το 3%.

Πιο δυνατός τουριστικά μήνας αναδείχθηκε ο Αύγουστος με σχεδόν 33 εκατ. διανυκτερεύσεις, με τον Ιούλιο να ακολουθεί στις 30 εκατ. και τον Ιούνιο τρίτο με 23 εκατ. διανυκτερεύσεις. Από κοντά κινήθηκε ο Σεπτέμβριος με λίγο λιγότερες από 23 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ ξεχώρισαν επίσης ο Μάιος με 12 εκατ. και ο Οκτώβριος με σχεδόν 11 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Καλές επιδόσεις κατέγραψε η Ελλάδα και το δ’ τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την τάση που θέλει τους ταξιδιώτες να επιλέγουν να αποδράσουν εκτός της περιόδου υψηλής ζήτησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που καταγράφηκε ήταν αυξημένος σε ποσοστό που προσέγγισε το 5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η Ισπανία, με 500 εκατ. διανυκτερεύσεις, βρέθηκε στην πρώτη θέση, με την Ιταλία στις 458 εκατ. διανυκτερεύσεις να ακολουθεί και τη Γαλλία με 451 εκατ. να συμπληρώνει την τριάδα. Τέταρτη τερμάτισε η Γερμανία στις 441 εκατ., με τις τέσσερις χώρες να αντιπροσωπεύουν το 61,6% των συνολικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ. Το Λουξεμβούργο (3,4 εκατομμύρια), η Λετονία (4,7 εκατομμύρια) και η Εσθονία (6,6 εκατομμύρια) κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων.

Σε γενικές γραμμές πάντως το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά που έχει καταγραφεί για την ΕΕ, με τον συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα να ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια, αριθμός που παραπέμπει σε αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το 2023 (+65,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), μετά από μια σημαντική ώθηση που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία της Eurostat παραπέμπουν επίσης σε αύξηση 67,2 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων από διεθνείς επισκέπτες (+4,9%) το 2024, ενώ οι διανυκτερεύσεις από εγχώριους επισκέπτες μειώθηκαν ελαφρά στο μείον 0,1%, ήτοι κατά 1,8 εκατομμύρια.

Σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής η Μάλτα κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο στο συν 14,4% και ακολούθησε η Λετονία με αύξηση 7,4%). Αντίθετα, υστέρηση σημείωσαν μόνο το Λουξεμβούργο (-2,7%), η Γαλλία (-0,6%), το Βέλγιο (-0,2%) και η Σουηδία (-0,1%).

Ισχυρό το τελευταίο τρίμηνο

Το τελευταίο τρίμηνο του 2024 συνέβαλε σημαντικά στα τελικά ετήσια αποτελέσματα, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων την περίοδο εκτός αιχμής, το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου να καταγράφει αύξηση 5,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ το δ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, εκτός από την Ιρλανδία όπου σημειώθηκε ελαφρά πτώση (-1,8%). Μεταξύ των άλλων χωρών της ΕΕ, οι υψηλότερες τριμηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (+16,5%), στη Λετονία (+12,5%), στην Ιταλία (+11,1%) και στην Κροατία (+10,2%), με τη σχετική άνοδο στην Ελλάδα να μην υπερβαίνει το 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v