Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Εν μέσω της θύελλας με τις τελευταίες κινήσεις του Λευκού Οίκου στο Ουκρανικό, πηγές από την Ουάσιγκτον σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι μερίδα μετριοπαθών ρεπουμπλικάνων που στελεχώνουν την κυβέρνηση Τραμπ εργάζονται ώστε να μετριαστούν οι επιθέσεις Αμερικανών αξιωματούχων στον Ουκρανό πρόεδρο.
Το ζήτημα είναι εάν θα καταφέρουν να πείσουν και τον Ντόναλντ Τραμπ να «ηρεμήσει», κάτι που δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση.
«Μάλλον θα κινηθούμε στη λογική της πίεσης για παραίτηση του Ζελένσκι και τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία», σημείωσε η πηγή. Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν ο Ζελένσκι θέσει ξανά υποψηφιότητα και κερδίσει, η απάντηση ήταν ξεκάθαρα διπλωματική: «Η Ουκρανία χρειάζεται αλλαγή σελίδας», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Υπενθυμίζουμε ότι με μια καταστροφική συνάντηση την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να βγάλει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το κάδρο των διαπραγματεύσεων και να υποβιβάσει τον ρόλο του σε μια συμφωνία για την Ουκρανία.
Τρεις ημέρες, όμως, μετά, στη Βρετανία, μια ομάδα 19 ηγετών απ’ όλο τον κόσμο, παρουσία Ζελένσκι, έβαλαν ξανά στο κάδρο τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο νικητής των γερμανικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, μάλιστα, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι το «σόου» Τραμπ-Ζελένσκι ήταν στημένο από την αμερικανική πλευρά.
«Δεν ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση στις παρεμβάσεις του Ζελένσκι, αλλά προφανώς μία κατασκευασμένη κλιμάκωση», δήλωσε ο Μερτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμβούργο.
Πρόσθεσε βέβαια ότι η ΕΕ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για να δράσει γρήγορα και ανεξάρτητα.
Χθες τη σκυτάλη πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό απαιτεί σημαντική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. και της Ουκρανίας, καθώς και αμερικανική στήριξη. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής μόνο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και ως μέλος του ΕΛΚ, που πρέπει να έχει κοινή γραμμή.
Η σύνοδος των «πρόθυμων» χωρών που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας την Κυριακή δεν φαίνεται να οδήγησε ακόμα σε απτό αποτέλεσμα. Πηγές του Euro2day.gr υποστήριξαν ότι υπήρχαν «παράλληλοι μονόλογοι» και ότι Βρετανία και Γαλλία είναι το λιγότερο «μια ανορθόδοξη συμμαχία» με διαφορετική φιλοσοφία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Όσον αφορά στη Βρετανία, η ομοιότητα που έχει με την ΕΕ αρχίζει και τελειώνει στο ότι δεν συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις των ΗΠΑ», ανέφερε διπλωματική πηγή.
Ο Μακρόν, που βλέπει τη θητεία του να φθάνει στο τέλος της (2027), προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στη ρητορική για θετικά αποτελέσματα και αποφάσεις. Από την άλλη, το Λονδίνο ακολουθεί διαφορετική τακτική και προσγειώνει απότομα τις όποιες ελπίδες.
«Καμία συμφωνία» μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου για την προτεινόμενη εκεχειρία ενός μήνα στην Ουκρανία, είπε Βρετανός υπουργός, αρνούμενος τους ισχυρισμούς του Μακρόν στη Le Figaro ότι η Γαλλία και η Βρετανία είναι υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Η Σύνοδος Κορυφής
Η Ευρώπη μοιάζει να αποδέχεται ότι η στάση των ΗΠΑ, μετά και το πάγωμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, αργά ή γρήγορα θα φέρει την κατάπαυση του πυρός και εξετάζει ποιος θα είναι ο ρόλος της. Ζητεί και ισότιμη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρώπης. Την Πέμπτη, οι 27 ηγέτες θα κληθούν να συνομιλήσουν για την άμυνα της Ευρώπης, την αύξηση των κονδυλίων και μια κοινή γραμμή για την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια του δείπνου αναμένεται να μπει στο τραπέζι και το μέλλον της σχέσης της ΕΕ με τον ίδιο τον Ζελένσκι. «Μελανό» σημείο είναι το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση του Λονδίνου στην οποία συμμετείχε ο Σολτς. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το Βερολίνο έστειλε σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά τη συμφωνία των κομμάτων του κέντρου να προχωρήσουν σε τεράστιες επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές.
Η Γαλλία αναμένεται να ξαναβάλει στο τραπέζι πρόταση για ενός μηνός εκεχειρία, προκειμένου να επαληθευτεί εάν ο Πούτιν είναι αξιόπιστος. Εμμένει -σε ανακοινώσεις της- ότι θέλει να συνεργαστεί ξανά με το Βερολίνο και να αναβιώσει ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος δρούσε σαν η κορυφή της πυραμίδας της ΕΕ, όμως στην πράξη ο Μακρόν φέρεται να έχει αποφασίσει να πορευθεί με όποιον χρειάζεται, ακόμα και με την Ιταλία, η οποία, για δικούς της λόγους, κρατά φιλοαμερικανική πολιτική.
«Η εκεχειρία είναι προϋπόθεση, θα μας επιτρέψει να δούμε την καλή πίστη του Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη France Inter.
Η Γαλλία θέλει να «ξυπνήσει» την ΕΕ και να περάσει το μήνυμα ότι απειλείται.
«Ποτέ δεν ήταν τόσο αυξημένος ο κίνδυνος ενός πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εδώ και 15 χρόνια η απειλή δεν σταματά να μας πλησιάζει, η γραμμή του μετώπου», είπε ο Μπαρό.
«Για να τερματίσουμε τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία θέλουμε οι ΗΠΑ, μέσω της πίεσης, να αναγκάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεχθεί να βάλει τέλος μια και καλή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες, οι οποίες μετακίνησαν τη γραμμή του μετώπου πιο κοντά μας», συνέχισε.
Τα δύο πρόσωπα του Ζελένσκι
Ο ίδιος ο Ζελένσκι φαίνεται να μη γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τις εξελίξεις. Από το Λονδίνο δήλωσε ότι όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά ότι θα ήθελε νέα συνάντηση με τον Τραμπ προκειμένου να τον μεταπείσει.
Λίγο αργότερα, όμως, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «διατεθειμένος να παραιτηθεί, εάν η Ουκρανία γίνει μέρος του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά προηγούμενη δήλωσή του.
«Η αποχώρησή μου με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι έχω εκπληρώσει την αποστολή μου», είπε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η αντικατάστασή μου δεν θα ήταν εύκολη, γιατί δεν αρκεί απλώς η διεξαγωγή εκλογών. Θα έπρεπε να με εμποδίσουν να συμμετάσχω. Και θα ήταν λίγο πιο δύσκολο».
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι «ο δρόμος μπροστά» για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία «είναι ακόμη μακρύς» και ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης πρέπει να είναι «ειλικρινής», «δίκαιη» και «σταθερή, με πολύ συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας».
«Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία ως ρωσικά εδάφη. Τα εδάφη μας και οι αξίες μας δεν είναι προς πώληση. Οι ελευθερίες μας δεν πωλούνται. Πληρώνουμε υψηλό τίμημα για το γεγονός ότι μας το έφερε αυτό η Ρωσία», σημείωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του από το Λονδίνο.
Χθες ωστόσο, υπό την πίεση του Τραμπ, έσπευσε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δουλέψει για την ειρήνη υπό την «ισχυρή ηγεσία» του Αμερικανού πρόεδρου.
Από την άλλη, το Κρεμλίνο συνεχίζει τη ρητορική ότι ο Ζελένσκι «δεν θέλει ειρήνη» και ότι «κάποιος πρέπει να τον «αναγκάσει» να τη θέλει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ν. Πεσκόφ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες του Κιέβου ότι την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 1.050 επιθετικά drones, περίπου 1.300 βόμβες και περισσότεροι από 20 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον της Ουκρανίας.
Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί κοινή θέση ΕΕ-Κιέβου-Λονδίνου για την κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σταλεί στις ΗΠΑ για διαβούλευση. Οι ηγέτες του μπλοκ θα μελετήσουν την Πέμπτη και τις προτάσεις της Κομισιόν για τις αμυντικές δαπάνες. Η πρόεδρος της Κομισιόν καλεί τους ηγέτες να έρθουν διαβασμένοι και σήμερα θα στείλει τις προτάσεις της για το σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης.[PA1] [PA2]
«Χρειαζόμαστε αναμφίβολα μία μαζική αύξηση δαπανών στην άμυνα. Επιθυμούμε διαρκή ειρήνη, αλλά η διαρκής ειρήνη μπορεί μόνο να οικοδομηθεί στην αμυντική ισχύ και η αμυντική ισχύς αρχίζει με την ισχυροποίησή μας», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.