της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου (iatronet.gr)
Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών υλικών, ενώ τα νέα που καταφθάνουν για την επόμενη μέρα των εταιρειών, πίσω από τις οποίες θυμίζουμε βρίσκονται άνθρωποι είναι άσχημα. Τα προβλήματα πολλά, χρόνια και ακόμη άλυτα. Συγκεκριμένα:
1) Η εικόνα αυτή επιβαρύνεται από την ύπαρξη των ατιμολόγητων υλικών τα οποία έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί κατά 50% περίπου, από το 2023 στο 2024, υπερβαίνοντας αρκετά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ένα «κρυφό χρέος». Πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι προς επίλυση του θέματος αυτού η κυβέρνηση έχει δώσει (ή θα δώσει) πίστωση 100 εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλύτερους οφειλέτες - νοσοκομεία με ατιμολόγητα υλικά, πιέζοντας για διευθέτηση του θέματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Ίδωμεν…
Τα ατιμολόγητα υλικά παραδίδονται από τους προμηθευτές στα νοσοκομεία, έπειτα από σχετικό αίτημα, με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο η αντίστοιχη πίστωση. Μέχρι να προσδιοριστεί αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση.
2) Στις 310 ημέρες φτάνει η εξόφληση των νοσοκομειακών οφειλών.
Ηταν 216 ημέρες στις 30/9/2019. Ανέβηκαν στις 274 ημέρες στις 30/9/2023 και έκλεισαν στις 296 ημέρες στις 30/12/2023. Σήμερα φτάνουν τις 310 ημέρες.
Σχετικά με τις νοσοκομειακές οφειλές, σύμφωνα με στοιχεία των εσωτερικών ερευνών που διενεργεί ο Σύνδεσμος (ΣΕΙΒ - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων) μεταξύ των μελών του, τα τελευταία δύο χρόνια (2023 & 2024) οι νοσοκομειακές οφειλές παρουσιάζονται σχετικά σταθεροποιημένες. Συγκεκριμένα, τα DSO (ημέρες που απαιτούνται μεσοσταθμικά για την εξόφληση των οφειλών) ανερχόντουσαν στις 31/12/2023 σε 296 ημέρες, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που είναι σε εξέλιξη, για τις οφειλές με ημερομηνία 31/12/2024, φαίνεται ότι έχουν ανέλθει στις 310 ημέρες περίπου. Θα λέγαμε δηλαδή χοντρικά ότι τα τελευταία δύο έτη τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 μήνες από την έκδοση του τιμολογίου για να το εξοφλήσουν.
Η «σταθεροποίηση» αυτή φαίνεται να συμβαδίζει και με την εικόνα του παρακάτω διαγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (κάθε κατηγορίας, όχι μόνο τα ιατρικά υλικά) ανά μήνα όπως αυτές δημοσιεύονται στο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.
Οι 10 και επιπλέον μήνες που εξοφλούν τα δημόσια νοσοκομεία, υπερβαίνουν κατά πολύ τους δύο μήνες που προβλέπονται από τον ελληνικό νόμο (εναρμονισμένο με τις κοινοτικές οδηγίες), γι’ αυτό και κάποια μέλη του ΣΕΙΒ έχουν καταφύγει ή προτίθεται να πράξουν σε αγωγές κατά των νοσοκομείων, ζητώντας και κερδίζοντας την απόδοση όχι μόνο των οφειλών αλλά και των νόμιμων τόκων.
Υλικά για τον διαβήτη
Στα όριά τους βρέθηκαν και πάλι οι εταιρείες με την ξαφνική απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μειώσει περαιτέρω τον συνολικό προϋπολογισμό των διαβητολογικών υλικών κατά 1,2 εκατομμύρια και κατά 5,4 εκατομμύρια ευρώ στην κατηγορία των λεγόμενων «παραδοσιακών υλικών» (ταινίες μέτρησης, βελόνες ινσουλίνης και σκαρφιστήρες), όπου οι εισαγωγείς δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Για την ακρίβεια, δυο εβδομάδες πριν το τέλος του έτους οι εισαγωγείς κατ’ ουσίαν έμαθαν ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα είδη αυτά είχε εξαντληθεί ήδη με την δαπάνη του Σεπτεμβρίου και ότι οι δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου θα καλυφθούν αποκλειστικά με έξοδα δικά τους. Και όλα αυτά τους γνωστοποιήθηκαν εκ των υστέρων, κατά παράβαση κάθε έννοιας της ελεύθερης επιχειρηματικότητας φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων αποφάσεων.
Ακόμη και η ορθή απόφαση του ΕΟΠΥΥ για πρόσβαση των ασφαλισμένων του στις νέες τεχνολογίες, με αποζημίωση των νέας τεχνολογίας αισθητήρων μέτρησης γλυκόζης, δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη απόφαση αναλογικής αύξησης του προϋπολογισμού του για τα διαβητολογικά υλικά. Αντίθετα, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε μεν τον Δεκέμβριο του 2024 σε αύξηση του προϋπολογισμού του στις νεώτερες τεχνολογίες κατά 4,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως μετέφερε από τις «παραδοσιακές» τεχνολογίες λειτουργώντας τιμωρητικά απέναντι στους εισαγωγείς τους.
Η επιβάρυνση που δέχονται πλέον οι εισαγωγείς «παραδοσιακών» τεχνολογιών είναι εξωπραγματική, καθώς με τα νέα δεδομένα καλούνται να επιστρέψουν περισσότερο από 40% (!) του μικτού τους τζίρου στον ΕΟΠΥΥ. Με αυτή την πρακτική, ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί τη συγκεκριμένη αγορά σε ολιγοπώλιο, καθώς μια-μια οι εταιρείες αποεπενδύουν, μειώνουν ή σταματούν την δωρεάν διάθεση μετρητών γλυκόζης.
Ο Σ.Ε.Ι.Β. είχε από νωρίς διαμαρτυρηθεί στον ΕΟΠΥΥ για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό και είχε προτείνει μια σειρά από προτάσεις για τον εξορθολογισμό του, χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού προκύπτει αποκλειστικά εξαιτίας της αδυναμίας ή της αδιαφορίας του ΕΟΠΥΥ να καταρτίσει έναν ορθό προϋπολογισμό σύμφωνο με αυτά που ο ίδιος έχει αποφασίσει και γνωρίζει.
Ο Σ.Ε.Ι.Β. καλεί εκ νέου τον ΕΟΠΥΥ σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αποτραπεί η διαφαινόμενη κρίση που θα οδηγήσει εισαγωγικές εταιρείες σε οικονομική καταστροφή με αντίκτυπο και στις επιλογές που πλέον θα έχει ο διαβητικός ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ.