Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα-Ρουμανία-Βουλγαρία: Νέο «καμπανάκι» για λουκέτα από τη βιομηχανία

Τέταρτη κατά σειρά επιστολή των βιομηχανικών συνδέσμων Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας προς την Κομισιόν. Τι ζητούν. Νέος γύρος αναταράξεων στα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Ελλάδα-Ρουμανία-Βουλγαρία: Νέο «καμπανάκι» για λουκέτα από τη βιομηχανία

Τα σινιάλα από τη βιομηχανία ότι κινδυνεύει με νέα λουκέτα και οι εκκλήσεις προς τη Κομισιόν να αλλάξει γραμμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς βλέπει ότι παρά τις επισημάνσεις της έκθεσης Ντράγκι, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται, ενώ το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να σκαρφαλώνει.

Σε μια συγκυρία υψηλών και πάλι τιμών, βίαιων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων και peaks τις βραδινές ώρες στα ενεργειακά χρηματιστήρια των Βαλκανίων, τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσκημα.

Σε συνέχεια της επιστολής Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας (EBIKEN) , Βουλγαρίας (BFIEC) και Ρουμανίας (ACCER) απέστειλαν χθες στη Κομισιόν την τέταρτη κατά σειρά τους επιστολή από το καλοκαίρι, ζητώντας της να αλλάξει στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς οι τιμές ρεύματος στην περιοχή κινούνται σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με αυτά της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.

«… Στη Βουλγαρία ήδη παρατηρούνται προσωρινά αλλά και μόνιμα λουκέτα μονάδων στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της χαρτοποιίας και των σιδηρούχων μετάλλων, ενώ πολλές άλλες βιομηχανίες έκλεισαν το 2024 με απώλειες και μειωμένες παραγγελίες. Αν και η έκθεση Ντράγκι χτύπησε όλα τα «καμπανάκια» για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, εντούτοις οι διαρθρωτικές αιτίες πίσω από την πτωτική πορεία δεν έχουν αντιμετωπιστεί...», αναφέρει η επιστολή των «τριών».

Οι τρεις σύνδεσμοι θυμίζουν ότι απ' όλα όσα αναδείκνυε η έκθεση Ντράγκι, τίποτα δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά ούτε και έχει δρομολογηθεί κάποιο μέτρο: Από τη κατακερματισμένη αγορά ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών διασυνδέσεων και την έλλειψη δυνατότητας προμήθειας ρεύματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μέχρι τον αυξημένο κίνδυνο διαρροής άνθρακα εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης των χωρών της περιοχής (που βρίσκονται στο σύνορο της ΕΕ).

Και επαναλαμβάνουν ένα αίτημα, το οποίο είχε ζητήσει από την Πρόεδρο της Κομισιόν και ο απερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς: Την παράταση του μηχανισμού TCTF, δηλαδή του σχήματος κρατικών ενισχύσεων που μεταξύ άλλων επέτρεπε τη στήριξη των βιομηχανιών από τις παρενέργειες της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής κρίσης, η ισχύς του οποίου έχει λήξει από τις 30 Ιουνίου 2024.

Το τάιμινγκ της νέας αυτής επιστολής συμπίπτει με ένα νέο γύρο αναταράξεων στα χρηματιστήρια της ΝΑ Ευρώπης, που κινούνται ξανά πέριξ των 200 ευρώ/ MWh. Στη περιοχή μας, οι αυξημένες εξαγωγές προς το Βορρά ψηλώνουν και πάλι τις τιμές, με τη Βουλγαρία και Ρουμανία να «παίζουν» για σήμερα στα 210,58 ευρώ/MWh, και λίγο πιο κάτω η Ελλάδα, στα 193,11 ευρώ (αλλά με μέγιστη τα 333,41 ευρώ). Εξέλιξη που συνδέεται με το γεγονός ότι φυσικό αέριο και λιγνίτης ελέγχουν συνδυαστικά το 66% του σημερινού μείγματος, έναντι μόλις 19,75% της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα, η μέση χονδρική «παίζει» στα 135 ευρώ/MWh, δηλαδή ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του Δεκέμβρη (129,81 ευρώ), γεγονός που προϊδεάζει για παράταση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v