Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουριστική απογείωση στην Ελλάδα το... καταχείμωνο

Ενισχυμένες οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για το διάστημα Νοεμβρίου - Μαρτίου. Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος. Οι αγορές που δίνουν το «παρών».

Τουριστική απογείωση στην Ελλάδα το... καταχείμωνο

Πόντους στη χειμερινή σεζόν κερδίζει ο ελληνικός τουρισμός, με τις αεροπορικές εταιρείες να επενδύουν η μία μετά την άλλη στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας την περίοδο χαμηλής ζήτησης.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το πεντάμηνο Νοεμβρίου - Μαρτίου και διαμορφώνονται σε πάνω από 5,65 εκατ., ενισχυμένες κατά 16,4% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή, στο συν 17,2% σε ετήσια βάση, παρατηρείται τον Φεβρουάριο, με τον Ιανουάριο να έπεται με αύξηση 16,7%. Από κοντά ακολούθησαν ο Δεκέμβριος στο συν 16,5% και ο Νοέμβριος στο συν 16,3%, με τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο ξεκινούν δειλά η σεζόν και τα θερινά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών, να σημειώνει άνοδο 15,7% σε ετήσια βάση.

Τα μερίδια

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων, ο πιο «δυνατός» μήνας είναι ο Μάρτιος, όταν ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1,23 εκατ. και παραπέμπει σε μερίδιο 21,9%.

Προηγήθηκε ο Νοέμβριος, με 1,22 εκατ. αεροπορικές θέσεις και μερίδιο 21,6%, και ο Δεκέμβριος με 1,17 εκατ. θέσεις και μερίδιο 20,7%. Ο Ιανουάριος με 1,04 εκατ. θέσεις κατέχει μερίδιο 18,5% και στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Φεβρουάριος με 982 χιλιάδες από αέρος θέσεις και μερίδιο 17,4%.

Ως προς τις κύριες αγορές, η μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε ποσοστό 28,4% για όλο το διάστημα Νοεμβρίου - Μαρτίου προέρχεται από τη Γαλλία. Ακολουθεί η Ολλανδία στο συν 20,2% και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ στο συν 10,5%. Έπονται με σειρά ποσοστιαίας ανόδου το Ηνωμένο Βασίλειο που καταγράφει αύξηση 7,7%, η Γερμανία στο συν 6% και, τέλος, η Ιταλία στο συν 4,1%.

Σημαντικά ενισχυμένος κατά 87% είναι ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων από το Ισραήλ, ενώ στο συν 59,8% βρίσκεται ο αντίστοιχος αριθμός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 72,8% από την Τσεχία, ενώ στο 70,5% διαμορφώνεται το αντίστοιχο ποσοστό από τη Σαουδική Αραβία, αλλά στις συγκεκριμένες αγορές οι αριθμοί είναι μικροί.

Τα top αεροδρόμια

Σε επίπεδο αεροδρομίων, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τον υψηλότερο αριθμό προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για το πεντάμηνο Νοεμβρίου - Μαρτίου. Συγκεκριμένα για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχουν προγραμματιστεί 4,62 εκατ. θέσεις, αριθμός αυξημένος σε ποσοστό 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2023/24.

Ακολουθεί σε απόλυτους αριθμός η Θεσσαλονίκη, με 875 χιλιάδες, στο συν 14,6% και έπεται το Ηράκλειο στις 74 χιλιάδες, με αύξηση 15,1% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 374%, αν και τα μεγέθη είναι σημαντικά μικρότερα, καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου.

Λιγότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι αεροπορικές θέσεις σε Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Σαντορίνη και Καβάλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v