Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψηφιακή» η ελληνική ναυτιλία: Ερχεται το e-Nαυτολόγιο

Προκηρύχθηκε από την ΚτΠ ένα σημαντικό έργο για εργαζόμενους, εταιρείες, ΝΑΤ και συντάξεις. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

«Ψηφιακή» η ελληνική ναυτιλία: Ερχεται το e-Nαυτολόγιο

Πολλαπλά οφέλη για τους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΝΑΤ αλλά και μείωση του χρόνου των εκκαθαρίσεων που φτάνουν σήμερα έως τα 6 με 10 χρόνια και ταχύτερη απόδοση συντάξεων στους ναυτικούς θα επιφέρει η ψηφιοποίηση του ναυτολογίου

Το έργο, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ η οποία θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Ναυτιλίας, περιλαμβάνει έκδοση και άνοιγμα ναυτολογίου, ηλεκτρονικές εγγραφές και μεταβολή, καταχώρηση πληρώματος, προσλήψεις απολύσεις επέκταση θυρίδων, κλείσιμο ναυτολογίου και παρακολούθηση εγγραφών απόπλου και κατάπλου.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο σχεδιασμός και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος ναυτολόγησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ναυτολογίου, καθώς και του Ψηφιακού Μητρώου Ναυτολόγησης συνδυάζοντας την ψηφιοποίηση όλων των ενεργειών που αφορούν στο ναυτολόγιο μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, την ανάπτυξη διασυνδέσεων και διαλειτουργικοτήτων με τρίτα συστήματα, καθώς και την ανάπτυξη συστήματος διοικητικής πληροφόρησης.

Η ναυτιλία αποτελεί το κύριο μέσο για την μεταφορά αγαθών, αντιπροσωπεύοντας το 90% του παγκοσμίου εμπορίου. Είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Ελλάδος, συνεισφέροντας σε περισσότερο από το 7% του ΑΕΠ και προσφέροντας πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ παρέχει σημαντικές καθαρές εισροές στην ελληνική οικονομία.

Ένα καίριο στοιχείο του ναυτικού επαγγέλματος, η ναυτολόγηση και η αποτύπωσή της, παραμένει μια έγχαρτη και χρονοβόρος διαδικασία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό διοικητικό βάρος σε ανθρώπινους πόρους και χρόνο. Είναι έκδηλη η ανάγκη για την απλοποίηση και συντόμευση αυτών των διαδικασιών, ώστε να ενισχυθεί το ναυτικό επάγγελμα στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό, ενώ τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να έχουν εικόνα της τρέχουσας ναυτολόγησης.

Για την επίλυση αυτών των αναγκών το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχεδίασε και δημιούργησε ένα σημαντικής στρατηγικής θέσης το e-Nαυτολόγιο. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής ναυτολόγησης για την συνολική καταγραφή και διαχείριση των στοιχείων των εμπλεκομένων μερών στο ναυτολόγιο ενός πλοίου, καθώς και της δημιουργίας του Ψηφιακού Μητρώου Ναυτολόγησης.

Η ψηφιακή αναβάθμιση του ναυτολογίου από έγχαρτη διαδικασία, έχει ως στόχο να απλοποιήσει τις διαδικασίες ναυτολόγησης, να καταστήσει την διαδικασία πιο άμεση και διάφανη, ενώ ταυτοχρόνως να παρέχει σε πραγματικό (ή σχεδόν πραγματικό) χρόνο άμεση πληροφόρηση για τις ναυτολογήσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικά τις ελεγκτικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων δημοσίων Φορέων.

Στόχος είναι – πέραν των ενεργειών που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι χρήστες – στο e-Ναυτολόγιο να αποτυπώνεται το σύνολο της ναυτικής ιστορίας του κάθε ναυτικού και των σχέσεων αυτού με κάθε πλωτό, εταιρεία, καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ένα σύγχρονο και ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο Ναυτολόγησης, το οποίο θα μπορεί να εμπεριέχει υπομητρώο ναυτικών, υπομητρώο πλωτών, υπομητρώο μικρών σκαφών, υπομητρώο εταιρειών, καθώς και συναφείς συσχετιζόμενες πληροφορίες, όπως αυτές μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της υλοποίησης (καθώς και σε διασύνδεση με τρίτα συστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό).

Το e-Ναυτολόγιο θα πρέπει επίσης να λειτουργεί πολιτοκεντρικά και να διευκολύνει την πρόσβαση των ναυτικών στην καταγεγραμμένη θαλάσσια υπηρεσία και τα στοιχεία που αφορούν σε αυτούς, των πλοιοκτητριών εταιρειών στην προβολή και επεξεργασία στοιχείων, καθώς και των υπευθύνων μερών για την τήρηση, έλεγχο, επικαιροποίηση και εκκαθάριση του ναυτολογίου (πλοίαρχος, ΝΑΤ, ΕΛΛΑΚΤ, λοιπές υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ), όπως αυτά τα μέρη θα προκύψουν και κατά την υλοποίηση του έργου.

Το e-Ναυτολόγιο αποτελεί ένα εξαρχής και σχεδίασης δυναμικό μητρώο με έμφαση στον ναυτικό, το οποίο εκτός των προδιαγεγραμμένων λειτουργικοτήτων, θα δώσει την δυνατότητα για την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της ναυτολόγησης, καθώς και της ιστορικότητας αυτής μέσω της καταγραφής και προβολής μεταβολών.

Σκοπός και στόχοι της σύμβασης

Αντικειμενικός σκοπός της σύμβασης είναι να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα καλύπτει όλο το θεσμοθετημένο φάσμα της διαδικασίας της ναυτολόγησης, παρέχοντας επιπλέον πλεονεκτήματα στα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαλειτουργικοτήτων με υφιστάμενα συστήματα, συγκεντρωτικά στοιχεία μέσω συστήματος διοικητικής πληροφόρησης – ΒΙ, καθώς και ένα οργανωμένο και επικαιροποιημένο μητρώο ναυτικών (ενεργών) σε πλοία υπό την ελληνική σημαία (όπως ορίζονται και τα επιμέρους στοιχεία πιο ειδικά στις ενότητες της παρούσης).

Αναμενόμενα οφέλη

Ειδικότερα μέσω του e-Ναυτολόγιο επιτυγχάνεται: η απλοποίηση και διαφάνεια των διαδικασιών ναυτολόγησης, η άμεση και ορθή αποτύπωση στοιχείων που αφορούν στις ναυτολογήσεις, η δυνατότητα των ναυτικών να έχουν άμεση προβολή σε στοιχεία που αφορούν στην θαλάσσια υπηρεσία τους, η δυνατότητα όλων των ενδιαφερόμενων μερών να έχουν άμεση προβολή σε στοιχεία που αφορούν στην ναυτολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μητρώων, καθώς και των ιστορικών μεταβολών όπου είναι διαθέσιμες.

Παράλληλα επιτυγχάνεται η ορθή και έγκυρη πληροφόρηση μέσω της δημιουργίας ενός Ψηφιακού Μητρώου Ναυτολόγησης όλων των σχετιζόμενων στοιχείων, με τις αντίστοιχες δυνατότητες σχηματισμού υπομητρώων, η διασύνδεση όλων των στοιχείων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής σημαίας, καθώς απλοποιείται και γίνεται πιο προσβάσιμη μια πρότινος έγχαρτη και «αναλογική» διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v