Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega διαγωνισμός της ΕΕΕΠ αλλάζει τον τρόπο ελέγχου στα τυχερά παιχνίδια

Έρχονται ανατροπές στην λειτουργία των αδειοδοτημένων εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού. On line έλεγχος των εσόδων μέσω διασύνδεσης με την ΕΕΕΠ και διατήρηση των δεδομένων σε ασφαλές περιβάλλον. Ολοκληρώνεται ο σχετικός διαγωνισμός, οι ανάδοχοι.

Mega διαγωνισμός της ΕΕΕΠ αλλάζει τον τρόπο ελέγχου στα τυχερά παιχνίδια

Στην τελική ευθεία με την επιλογή αναδόχου μπαίνει μετά από τρία ολόκληρα χρόνια ο mega διαγωνισμός της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που θα αλλάξει τον τρόπο ελέγχου στον ηλεκτρονικό τζόγο.

Την ανάληψη του έργου για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη Κεντρικής Αποθήκης Δεδομένων και Πληροφοριακού Συστήματος Αναφορών και Επιχειρηματικής Ευφυΐας  εξασφάλισε η Ένωση Εταιρειών «COSMOS COMPUTERS A.E.B.E. – GRANT THORNTON BUSINESS SOLUTIONS A.E.», μετά από μια έντονα ανταγωνιστική διαγωνιστική διαδικασία.

Συνολικά τέσσερις εταιρείες υπέβαλαν προσφορές, μεταξύ των οποίων οι «AMPLUS A.E.», «PERFORMANCE TECHNOLOGIES A.E.» και «UNISYSTEMS A.E.Ε.». Παρότι αρχικά είχε επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος η PERFORMANCE TECHNOLOGIES, προσφυγές και ενστάσεις από την Ένωση «COSMOS COMPUTERS – GRANT THORNTON» ανέτρεψαν την απόφαση, οδηγώντας τελικά στην επιβεβαίωση της ως οριστικής αναδόχου από τα αρμόδια όργανα.

Το έργο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του ελέγχου στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των τυχερών παιχνιδιών, προσφέροντας νέα εργαλεία για τη διαχείριση και την εποπτεία της δραστηριότητας στον κλάδο.

Με το έργο αυτό  η Ανεξάρτητη Αρχή θα προχωρήσει στην σταδιακή εφαρμογή του νέου καθεστώτος με αυστηρούς ελέγχους σε πραγματικό χρόνο, χωρίς περιθώριο αλλαγής των στοιχείων που καταγράφονται και με τη διατήρησή τους ανά δίωρο σε «ψηφιακό θησαυροφυλάκιο».

Αυτό θα επιτευχθεί  με τη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των εταιρειών που θα λειτουργούν στην Ελλάδα με τον Πληροφοριακό Σύστημα της Επιτροπής, αλλά και με τη διατήρηση των δεδομένων σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η ΕΕΕΠ  έτσι θα αντλεί τα δεδομένα, στα οποία δεν θα μπορεί να παρέμβει «ανθρώπινο χέρι» ώστε:

  • Να πραγματοποιεί ελέγχους τόσο για τα έσοδα και τα κέρδη,
  • Να λαμβάνει στοιχεία για την συμπεριφορά των παικτών ώστε να μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις εθισμού.

Ο διαγωνισμός

Η Επιτροπή το 2021 προκήρυξε  Δημόσιο Διαγωνισμό  μέσω ΕΣΗΔΗΣ για την υλοποίηση του υποέργου Νο 1 της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Κεντρικής Αποθήκης Δεδομένων και Πληροφοριακού Συστήματος Αναφορών και Επιχειρηματικής Ευφυΐας της Ε.Ε.Ε.Π. για την Εποπτεία και τον Έλεγχο των Κατόχων Άδειας Παροχής Υπηρεσιών Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου».

Κριτήριο κατακύρωσης ήταν η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, προϋπολογισμού 1.220.160 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ειδικότερα, όπως αναφερόταν στο τεύχος προκήρυξης του διαγωνσμού,  η ΕΕΕΠ ως αρμόδια ρυθμιστική Αρχή για την εποπτεία και τον έλεγχο των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω διαδικτύου, είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των δεδομένων που λαμβάνει από τα μέσα και υλικά διεξαγωγής και τα Πληροφοριακά Συστήματα των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου (Κατόχων Άδειας), καθώς και την αποθήκευση, ανάλυση, επεξεργασία και παρουσίαση αυτών (π.χ. δεδομένα παίκτη, παικτική δραστηριότητα, οικονομικά δεδομένα, δεδομένα παιγνίων κ.α.).

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η δημιουργία τεχνολογικής υποδομής, προκειμένου η Ε.Ε.Ε.Π. να υποδεχτεί τα μεγάλου όγκου και ειδικής πολυπλοκότητας δεδομένα των Κατόχων Άδειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται στους σχετικούς Κανονισμούς Παιγνίων.

Η τεχνολογική υποδομή θα περιλαμβάνει:

  • Αναβάθμιση της υποδομής του υπολογιστικού κέντρου της Ε.Ε.Ε.Π., προκειμένου η Αρχή να υποστηρίξει τη διαχείριση του όγκου των δεδομένων που θα συλλέγονται από τα συστήματα των Κατόχων Άδειας και να τηρεί με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις [τουλάχιστον δέκα έτη].
  • Ανάπτυξη κεντρικής αποθήκης δεδομένων (Data Warehouse) για τη συλλογή, τον μετασχηματισμό, την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων.
  • Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος αναφορών και επιχειρηματικής ευφυίας για την ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων των Κατόχων Άδειας.
  • Ανάπτυξη υποδομής αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων.

Τα ανωτέρω συστήματα, εφαρμογές και εξοπλισμός θα είναι ανοικτά και επεκτάσιμα, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα στην Ε.Ε.Ε.Π., να εισαγάγει, σταδιακά, και άλλους Κατόχους Άδειας, είτε από το ίδιο κανάλι  διεξαγωγής (διαδίκτυο), ή από διαφορετικά κανάλια (π.χ. Καζίνο, VLTs, Παίγνια Ιπποδρόμου κ.ά.).

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επέκτασης συμπεριλαμβάνεται το Έργο παροχή υπηρεσιών περαιτέρω ανάπτυξης, συντήρησης και υποστήριξης του συστήματος, μέσω ειδικής Σύμβασης Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών (ΣΔΕΠΥ), για χρονική περίοδο ενός έτους μετά την παραγωγική του λειτουργία.

Σκοπός και στόχοι του Έργου

Οι Κάτοχοι Άδειας έχουν την υποχρέωση, να υλοποιήσουν διάταξη ασφαλούς αποθήκευσης δεδομένων (SAFE), η οποία υποδέχεται, με προκαθορισμένη συχνότητα, τα δεδομένα των Κεντρικών Πληροφοριακών Συστημάτων τους. Η Ε.Ε.Ε.Π. θα συγκεντρώνει τα εν λόγω δεδομένα από τα SAFE συστήματα των Κατόχων Άδειας.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του συγκεκριμένου Έργου είναι η δημιουργία της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής, προκειμένου η Ε.Ε.Ε.Π. να υποδεχτεί τα μεγάλου όγκου και ειδικής πολυπλοκότητας δεδομένα των Κατόχων Άδειας.

Οι στόχοι του Έργου 

  • Αναβάθμιση της υποδομής του υπολογιστικού κέντρου της Ε.Ε.Ε.Π., μέσω της προμήθειας ικανού αριθμού και υπολογιστικής ισχύος εξυπηρετητών (Physical Servers), καθώς και προμήθεια συστήματος κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων (Storage), προκειμένου η Αρχή να υποστηρίξει τη διαχείριση του όγκου των δεδομένων που θα συλλέγονται από τα συστήματα των Κατόχων Άδειας και να τηρεί με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Ανάπτυξη (νέας) κεντρικής αποθήκης δεδομένων (Data Warehouse) για τη συλλογή, τον μετασχηματισμό, την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων των Κατόχων Άδειας.
  • Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος αναφορών και επιχειρηματικής ευφυίας (BI/reports/dashboards), για την ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων των Κατόχων Άδειας, τόσο σε αυτοτελή, όσο και σε ενοποιημένη μορφή με δεδομένα τρίτων συστημάτων της Αρχής.
  • Προμήθεια συστήματος αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων, για την ασφαλή τήρηση των δεδομένων για τουλάχιστον δέκα (10) έτη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των ανωτέρω, μέσω ειδικής Σύμβασης Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών (ΣΔΕΠΥ), για χρονική περίοδο ενός (1) έτους μετά τη λήξη της ενότητας εργασίας που αφορά την παραγωγική λειτουργία του συστήματος

Τα αναμενόμενα οφέλη

Τα αναμενόμενα οφέλη  για την Ε.Ε.Ε.Π. από την υλοποίηση του Έργου, αφορούν διάφορους τομείς, οι σημαντικότεροι από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω:

  • Αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε.Ε.Π. και των Κατόχων Άδειας,
  • Επιτάχυνση του χρόνου συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των δεδομένων, καθώς και βασικών στατιστικών αναλύσεων στους επιχειρησιακούς χρήστες της Ε.Ε.Ε.Π.,
  • Διασφάλιση της ορθότητας και της ακρίβειας των δεδομένων των παραγόμενων αναφορών και στατιστικών αναλύσεων,
  • Δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης του συστήματος για την υποστήριξη σύνθετων αναλύσεων, με βάση τα πρωτογενή δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου και της ανίχνευσης τάσεων και εκτιμήσεων για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών επιχειρησιακής πληροφόρησης των στελεχών της Ε.Ε.Ε.Π.,
  • Βέλτιστη παρουσίαση των πληροφοριών στους χρήστες του συστήματος, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον, με δυνατότητες αναζήτησης, ανάλυσης και γραφικής αναπαράστασης των πληροφοριών,
  • Βελτίωση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας των στελεχών της Ε.Ε.Ε.Π., όπως και βελτίωση της εικόνας της Αρχής προς τρίτους φορείς (λοιπές ελεγκτικές και φορολογικές αρχές και συνεργαζόμενους φορείς),
  • Ενίσχυση του ρόλου της Αρχής στους τομείς της εποπτείας και ελέγχου της αγοράς και του υπευθύνου παιχνιδιού,
  • Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων και μητρώων του δημοσίου τομέα,
  • Περιορισμό της εξάρτησης της Αρχής από εξωτερικούς αναδόχους για τη συντήρηση και επέκταση του συστήματος, σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v