Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση-πακέτο για χρέη 200 εκατ. ευρώ των δήμων στη ΔΕΗ

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές των 126 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους παρόχους ρεύματος. Η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τι προβλέπει η τροπολογία για τους μπαταξήδες.

Λύση-πακέτο για χρέη 200 εκατ. ευρώ των δήμων στη ΔΕΗ

Το τέλος μιας χρονίζουσας εκκρεμότητας που αφορά τα φέσια των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους παρόχους ρεύματος και κυρίως προς τη ΔΕΗ, τα οποία ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σηματοδοτεί η ρύθμιση που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή.

Σε μια συμφωνία-πακέτο, με ωφελημένους τόσο τους δήμους, όσο και την Επιχείρηση, ρυθμίζονται οφειλές των ΔΕΥΑ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με τη προϋπόθεση ότι θα συγχωνευθούν, προκειμένου να γίνουν λειτουργικά ικανότερες και οικονομικά βιώσιμες.

Εφόσον οι Δήμοι συμφωνήσουν στο μέτρο, τότε το κράτος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα τους καλύψει κατά 70% τα χρέη που έχουν οι συνολικά 126 ΔΕΥΑ της χώρας προς τους προμηθευτές ρεύματος.

Διαφορετικά, αν οι ΔΕΥΑ αρνηθούν, τότε καλούνται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2026 να έχουν αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια, (προσωπικό, τεχνικό εξοπλισμό, κ.λπ.), δηλαδή τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και σε αυτή τη περίπτωση η πολιτεία θα τους καλύψει το 30% των οφειλών προς τους παρόχους ρεύματος.

Και όλα αυτά με επιδότηση που θα προέλθει από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και συγκεκριμένα με τα ποσά από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών, τα οποία αφορούν τη περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τα τέλη του 2023 και τα οποία εισπράχθηκαν στις αρχές της χρονιάς.

Εκτοτε παραμένουν «παρκαρισμένα» στο ΤΕΜ, ακριβώς για να επιδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος από τις οφειλές των ΔΕΥΑ και να μπει τέλος σε ένα φαύλο κύκλο δικαστικών αγωγών, πολιτικών εξυπηρετήσεων και στρεβλώσεων με δημοτικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα φεσώνουν συστηματικά τους προμηθευτές ρεύματος, με πρώτο τη ΔEΗ.

Σύμφωνα με τη τροπολογία που προστέθηκε χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών για την «αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα και την ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής και αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η επιδότηση της οφειλής κατά 70% θα δοθεί σε όσες ΔΕΥΑ συμφωνήσουν εντός του 2025 με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, να αναλάβουν εκείνες τη παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους καταναλωτές των εν λόγω δήμων (ανάλογα πάντα με τη περιοχή δραστηριότητας).

Το ίδιο ισχύει και για όσες ΔΕΥΑ πανελλαδικά συμφωνήσουν να συγχωνευθούν εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Είναι προφανώς μια προνομιακή ρύθμιση για τους ΟΤΑ και μια μοναδική ευκαιρία να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά των δημοτικών τους επιχειρήσεων και να δώσουν τέλος στο φαύλο κύκλο δημιουργίας νέων χρεών, βελτιώνοντας παράλληλα τη πρόσβαση των δημοτών τους σε καλύτερες υπηρεσίες.

Στα 445 εκατ. ευρώ τα χρέη για ρεύμα

Και όμως η ΚΕΔΕ και αρκετοί δήμαρχοι για να μην απωλέσουν προνόμια και παρ’ ότι οι δημοτικές τους επιχειρήσεις χρωστούν πάρα πολλά εκατομμύρια διαφωνούν με τις συνενώσεις, ζητούν αυτές να είναι εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές και γενικώς εναντιώνονται στο μέτρο ελέγχου τιμολόγησης του νερού από τη ΡΑΑΕΥ και ενοποίησης των ΔΕΥΑ, παρά τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρεύσει προς τους παρόχους.

Αυτά εκτιμάται ότι αθροίζουν ένα συνολικό ποσό 445 εκατ ευρώ, ωστόσο το ΤΕΜ διαθέτει μόνο 200 εκατ. ευρώ.

Έχει τη σημασία του ότι η ρύθμιση για την επιδότηση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αποκόπηκε από το βασικό κορμό του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα, καθώς τα παραπάνω ποσά πρέπει να διατεθούν φέτος. Το υπαγορεύει η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που από το 2025, απαγορεύει πλέον τη χρήση εκτάκτων εσόδων (όπως αυτά από τα υπερέσοδα των προμηθευτών) για τη στήριξη δαπανών, όπως η επιδότηση των χρεών των ΔΕΥΑ προς τους παρόχους ρεύματος.

Το σύνολο των διατάξεων για τις ΔΕΥΑ θα μπει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή και θα προβλέπει ότι αν οι επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν σε διάστημα 2-3 ετών, τότε χάνουν οριστικά τη σχετική αρμοδιότητα.

Στο νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπεται ότι ιδρύεται μια ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα, στην οποία θα συγχωνευθούν όλες οι υπάρχουσες, οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης των δήμων και οι σύνδεσμοι ύδρευσης, ότι οι συνενώσεις θα μπορούν να γίνουν σε 6-18 μήνες, ενώ για τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε δύο έτη. Επίσης οι νέες ΔΕΥΑ θα μπορούν να συγχωνεύονται εθελοντικά σε ακόμα μεγαλύτερους οργανισμούς, ενώ η αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται (υποχρεωτικά) σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και της ΕΥΑΘ, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα περνά στον νεοσύστατο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας η αρμοδιότητα διαχείρισης των αυτόνομων δικτύων άρδευσης της Θεσσαλίας. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Βουλή, ο υπ. ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, από κοινού με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα, το νέο ΔΣ του Οργανισμού.

«Ο Οργανισμός κρατικοποιεί ιδιωτικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων… Υπάρχουν σοβαρά, διαχρονικά προβλήματα (π.χ. οι ΟΕΒ δεν δίνουν στοιχεία), τα οποία θα προσπαθήσει να θεραπεύσει και θα ήταν ευκαιρία για τη Βουλή να αντιμετωπίσει θετικά έναν Οργανισμό, ο οποίος μόνο καλό επιχειρεί να κάνει», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στη ΚΕΔΕ το σχέδιο συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Είχε μάλιστα παραθέσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά και 144 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v